Muzeul de Speologie Emil Racoviţă a fost înfiinţat în anul 1998 şi este singurul muzeu din România dedicat savantului Emil Racoviţă şi ştiinţei peşterii – fondatorul biospeologieişi al primului institut de speologie din lume, la Cluj, în anul 1920.
Rezultatele programului biospeologic, iniţiat de savantul Emil Racoviţă, au fost excepţionale: 1.200 de peşteri explorate din Europa şi Africa, o colecţie numărând 50.000 de exemplare ale faunei cavernicole, 66 de studii ştiinţifice însumând aproximativ 6.000 de pagini. Apogeul carierei saleştiinţifice a fost reprezentat de elaborarea unei teorii originale privind evoluţia.
Muzeul conţine Colecţia Emil Racoviţă, cu numerosase exponate deosebite, precum un caiet cu notiţe din perioada în care Racoviţă era student la Universitatea Sorbona din Paris (1886-1991), microscopul Zeiss şi aparatul Lihnof de care s-a folosit în expediţia antartică Belgica (1897-1899), diapozitivele şi proiectorul pe care le-a utilizat în susţinerea cursului de biologie generală de la Facultatea de Ştiinţe din Cluj, desene originale cu care şi-a ilustrat lucrările ştiinţifice, obiecte personale, de birou.
Imobilul în care funcţionează muzeul este imobilul fostei închisori a oraşului medieval Cluj (secolele XlV–XlX ), monument istoric de interes naţional, datând din anul 1376.
Program
marţi – vineri / 12:00 – 16:00
Tarife
gratuit
Informații oferite de Primăria Municipiului Cluj-Napoca prin Centrul de Informare Turistică.