Catedrale și biserici
Catedrala Mitropolitană Ortodoxă
Mitropolia Ortodoxă Română a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.
Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail
Remarcabil monument istoric şi de arhitectură religioasă, unul dintre cele mai impunătoare edificii gotice din ţara noastră, biserica a fost construită aproximativ între anii 1350 şi 1480, fiind prima versiune deplină a bisericii-hală în Transilvania.
Biserica Reformată Ştefan cel Sfânt
Monument istoric şi de arhitectură religioasă în stil gotic târziu, biserica a fost construită ca mănăstire a călugărilor minoriţi – franciscani, la îndemnul şi cu sprijinul regelui Matia Corvinul, începând cu a doua jumătate a secolului al XV-lea, în diverse etape.
Mănăstirea și Biserica Franciscană
Biserica şi Mănăstirea Romano-Catolică Franciscană din Cluj-Napoca reprezintă unul din edificiile cele mai vechi şi semnificative din oraş. Iniţial, pe acest loc a existat o mai veche biserică romano-catolică, prima din Cluj, ridicată în secolele XI-XII, dar distrusă în timpul primei invazii a tătarilor (1241). După distrugerea acesteia, pe locul ei a fost ridicată în perioada 1260-1290 o biserică în stil romanic târziu, refăcută în secolul al XV-lea în stil gotic.
Fortificația și Biserica Romano-Catolică Calvaria
Prima fortificaţie de la Cluj-Mănăştur, compusă din val de pământ cu palisadă şi şanţ de apărare, datează din secolul al X-lea. În secolul al XI-lea aici se ridică un convent benedictin, distrus de invazia tătară din 1241.
Biserica Sfinții Petru și Pavel
Biserica Romano-Catolică Sf. Petru şi Pavel a fost construită în stil neogotic la mijlocul secolului al XIX-lea, pe amplasamentul unei biserici, probabil din secolul al XV-lea. În secolul al XVI-lea biserica de rit catolic a devenit unitariană.
Biserica Piariștilor
Biserica Romano-Catolică a Piariştilor, cunoscută şi ca Biserica Iezuiţilor sau Biserica Universităţii din Cluj-Napoca, cu hramul Sfânta Treime, a fost ridicată între anii 1718-1724, construcţie ecleziastică edificată în Transilvania după Reforma Protestantă.
Biserica Bob
Biserica Bob, cu hramul Înălţarea Domnului, este prima biserică greco-catolică construită în Cluj şi cea mai veche biserică românească din oraş.
Biserica Unitariană
Biserica Unitariană a fost înfiinţată în anul 1568, când în Dieta (Parlamentul) de la Turda s-a proclamat şi legiferat libertatea conştiinţei şi toleranţa religioasă.
Catedrala Greco-Catolică Schimbarea la Față
Cunoscută odinioară ca Biserica Minoriţilor (Biserică Romano-Catolică a Ordinului Franciscan al Minoriţilor), a fost donată Bisericii Române Unite cu Roma (Greco-Catolică) în anul 1924 de către Sfântul Scaun, pentru a servi drept catedrală a Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, odată cu mutarea sediului episcopiei de la Gherla la Cluj.
Biserica Reformată-Calvină cu Cocoș
A fost construită după planurile arhitectului timişorean Károly Kós (1883-1977), în stil Secession, între anii 1913-1914.
Biserica Reformată-Calvină din Orașul de Jos
Denumită şi Biserica Reformată cu două turnuri, este unul din edificiile emblematice ale municipiului Cluj-Napoca.
Biserica Ortodoxă din Deal
Numită şi Biserica Sfânta Treime din Deal, a fost construită în perioada 1795-1796, prin contribuţia orăşenilor şi meşteşugarilor români din Cluj, cu sprijinul negustorilor greci şi macedoneni din Cluj şi a negustorilor români din Braşov.
Biserica Evanghelică
Biserica Evanghelică-Luterană Sinodo-Prezbiteriană din Cluj-Napoca a fost construită în perioada 1816-1829, după planurile arhitectului Georg Winkler, care îmbină armonios elemente ale barocului şi stilului neoclasic.
Sinagoga Neologă
Este unul din edificiile simbolice ale municipiului Cluj-Napoca, fiind singura sinagogă în funcţiune din oraş.