Orașul Cluj-Napoca

Gândește!

Implică-te! Cluj în imagini

Catedrale și biserici

Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail

Remarcabil monument istoric şi de arhitectură religioasă, unul dintre cele mai impunătoare edificii gotice din ţara noastră, biserica a fost construită aproximativ între anii 1350 şi 1480, fiind prima versiune deplină a bisericii-hală în Transilvania.

Află mai multe

Biserica Reformată Ştefan cel Sfânt

Monument istoric şi de arhitectură religioasă în stil gotic târziu, biserica a fost construită ca mănăstire a călugărilor minoriţi – franciscani, la îndemnul şi cu sprijinul regelui Matia Corvinul, începând cu a doua jumătate a secolului al XV-lea, în diverse etape.

Află mai multe

Mănăstirea și Biserica Franciscană

Biserica şi Mănăstirea Romano-Catolică Franciscană din Cluj-Napoca reprezintă unul din edificiile cele mai vechi şi semnificative din oraş. Iniţial, pe acest loc a existat o mai veche biserică romano-catolică, prima din Cluj, ridicată în secolele XI-XII, dar distrusă în timpul primei invazii a tătarilor (1241). După distrugerea acesteia, pe locul ei a fost ridicată în perioada 1260-1290 o biserică în stil romanic târziu, refăcută în secolul al XV-lea în stil gotic.

Află mai multe

Biserica Sfinții Petru și Pavel

Biserica Romano-Catolică Sf. Petru şi Pavel a fost construită în stil neogotic la mijlocul secolului al XIX-lea, pe amplasamentul unei biserici, probabil din secolul al XV-lea. În secolul al XVI-lea biserica de rit catolic a devenit unitariană.

Află mai multe

Biserica Piariștilor

Biserica Romano-Catolică a Piariştilor, cunoscută şi ca Biserica Iezuiţilor sau Biserica Universităţii din Cluj-Napoca, cu hramul Sfânta Treime, a fost ridicată între anii 1718-1724, construcţie ecleziastică edificată în Transilvania după Reforma Protestantă.

Află mai multe

Biserica Bob

Biserica Bob, cu hramul Înălţarea Domnului, este prima biserică greco-catolică construită în Cluj şi cea mai veche biserică românească din oraş.

Află mai multe

Biserica Unitariană

Biserica Unitariană a fost înfiinţată în anul 1568, când în Dieta (Parlamentul) de la Turda s-a proclamat şi legiferat libertatea conştiinţei şi toleranţa religioasă.

Află mai multe

Catedrala Greco-Catolică Schimbarea la Față

Cunoscută odinioară ca Biserica Minoriţilor (Biserică Romano-Catolică a Ordinului Franciscan al Minoriţilor), a fost donată Bisericii Române Unite cu Roma (Greco-Catolică) în anul 1924 de către Sfântul Scaun, pentru a servi drept catedrală a Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, odată cu mutarea sediului episcopiei de la Gherla la Cluj.

Află mai multe

Biserica Ortodoxă din Deal

Numită şi Biserica Sfânta Treime din Deal, a fost construită în perioada 1795-1796, prin contribuţia orăşenilor şi meşteşugarilor români din Cluj, cu sprijinul negustorilor greci şi macedoneni din Cluj şi a negustorilor români din Braşov.

Află mai multe

Biserica Evanghelică

Biserica Evanghelică-Luterană Sinodo-Prezbiteriană din Cluj-Napoca a fost construită în perioada 1816-1829, după planurile arhitectului Georg Winkler, care îmbină armonios elemente ale barocului şi stilului neoclasic.

Află mai multe