Orașul Cluj-Napoca

Gândește!

Implică-te! Cluj în imagini

Bastionul Croitorilor

Bastionul Croitorilor face parte din a doua incintă fortificată prin sistemul de ziduri şi întărituri ale oraşului ridicate în prima jumătate a secolului al XV-lea şi continuate până în secolul al XVII-lea.

A fost construit pe colţul sud-estic al zidului de apărare a oraşului, după anul 1405, ca urmare a privilegiilor acordate de regele Sigismund de Luxemburg. Prima atestare documentară datează din anul 1457, din timpul regelui Matia Corvin.

Întreţinerea bastionului a fost încredinţată celei mai puternice bresle din oraş – breasla croitorilor.

De-a lungul timpului, Turnul a fost distrus de mai multe ori (1551-1553, 1601, 1627, 1707). Forma actuală a fost dată de ultima mare reconstrucţie din anii 1709-1711, făcută de austrieci, din peste 150 de căruţe cu piatră. Turnul a mai fost restaurat în perioada 1956-1957, când s-a încercat deschiderea unui muzeu de istorie al oraşului Cluj, lucru interzis de autorităţile comuniste, în anul 1959.

În faţa turnului a fost amplasată statuia lui Baba Novac (sculptor Virgil Fulicea), generalul lui Mihai Viteazul, ucis în anul 1600.

Din anul 2008, în urma restaurării realizate sub egida Consiliului Local şi Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Turnul a primit o nouă destinaţie: Centrul de Cultură Urbană.


Informații oferite de Primăria Municipiului Cluj-Napoca prin Centrul de Informare Turistică.

Contact

  • Bastionul Croitorilor Cluj-Napoca
  • strada Baba Novac (Piaţa Ştefan cel Mare), Cluj-Napoca
  • Download vCard

Ultima actualizare:

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.