Clădiri istorice
Edificiul din piatră roman
Edificiul din piatră romancu numeroase încăperi, unele încălzite cu hypocaustum, a cunoscut patru faze de construcţie corespunzătoare dezvoltării oraşului la rangul de municipium şi apoi colonia.
Casa Monetăriei
La Cluj a funcţionat, cu începere din 1527, o Casă a Monetăriei (Domus cementaria et auricusoria), în care erau bătute monedele principatului.
Primăria
Clădirea a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, după planurille arthitectului Alpár Ignác, cu o faţadă barocă de stil vienez şi un turn de colţ, cu ceas, care impresionează prin forţa şi sobrietatea degajate.
Prefectura
A fost prima clădire a Camerei de Comerţ şi Industrie.
Palatul de Justiție
Edifiu reprezentativ pentru arhitectura începutului de secol XX, clădirea este parte a ansamblului arhitectonic din Piaţa Avram Iancu (Teatrul Naţional Lucian Blaga şi Opera Română, Mitropolia Ortodoxă Română, Prefectura judeţului Cluj…).
Teatrul Național Lucian Blaga și Opera Română
Cele două instituţii de cultură au fost înfiinţate în 18 septembrie 1919, ca expresie a renaşterii spirituale de după Marea Unire de la 1918.
Teatrul și Opera Maghiară de Stat
Teatrul Maghiar de Stat Cluj este cea mai veche companie teatrală de limba maghiară, înfiinţată în 1792. Teatru de repertoriu, el este subordonat Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, fiind cea mai importantă instituţie de cultură a minorităţii maghiare. Repertoriul teatrului cuprinde capodopere ale dramaturgiei universale şi autohtone.
Universitatea Babeș-Bolyai
Istoricul înfiinţării unui aşezământ de studii superioare în Transilvania datează încă din anul 1567, când principele Ioan Sigismund a înfiinţat o academie de studii la Sebeş-Alba.