Orașul Cluj-Napoca

Gândește!

Implică-te! Cluj în imagini

Teatrul Național Lucian Blaga și Opera Română

Cele două instituţii de cultură au fost înfiinţate în 18 septembrie 1919, ca expresie a renaşterii spirituale de după Marea Unire de la 1918.

Clădirea care adăposteşte Teatrul Naţional Lucian Blaga şi Opera Română, a fost ridicată între 1904-1906, după planurile celebrilor arhitecţi Helmer şi Fellner. Sala dispune de 928 de locuri şi este realizată în stil neobaroc, cu inflexiuni stilistice inspirate de secesionism în decorarea holului.

Inaugurarea Naţionalului clujean a avut loc în zilele de 1 şi 2 Decembrie 1919, cu spectacolele Se face ziuă de Zaharia Bârsan şi Ovidiu de Vasile Alecsandri. Studioul Teatrului Naţional Euphorion este destinat cu precădere tinerilor artişti şi experimentelor lor creatoare.

Opera Naţională Română Cluj-Napoca este prima instituţie lirico-dramatică de stat din România. Spectacolul inaugural a avut loc în 25 mai 1920, cu spectacolul Aida de G. Verdi. De la inauguarea sa şi până în prezent, pe scena Operei Române au fost prezentate peste 200 de titluri de opere, operete şi balete din repertoriul universal.


Informații oferite de Primăria Municipiului Cluj-Napoca prin Centrul de Informare Turistică.

Contact

  • Teatrul Naţional Lucian Blaga şi Opera Română Cluj-Napoca
  • Piaţa Avram Iancu, Cluj-Napoca
  • Download vCard

Ultima actualizare:

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.