Orașul Cluj-Napoca

Distrează-te!

Implică-te! Cluj în imagini

Universitatea Babeș-Bolyai

Istoricul înfiinţării unui aşezământ de studii superioare în Transilvania datează încă din anul 1567, când principele Ioan Sigismund a înfiinţat o academie de studii la Sebeş-Alba.

În 1581, Ştefan Bathory a fondat un colegiu la Cluj, sub controlul iezuiţilor, care a fost desfiinţat mai târziu, iar protestanţii, unitarienii, calvinii şi catolicii au înfiinţat pe rând, alte colegii. În 1776, împărăteasa Maria Tereza a fondat la Cluj o universitate în limba germană, înlocuită ulterior cu vestitul liceu piarist, cu predare în limba latină.

Odată cu afirmarea naţiunii române, în contextul revoluţiilor europene de la 1848, s-a pus explicit problema universităţii în limba naţională. La cererea expresă a românilor, în anul 1868 s-a propus crearea la Cluj a unei universităţi cu predare în limbile maghiară, română şi germană, dar acest lucru nu s-a respectat, în 1872 autorităţile de atunci înfiinţând Universitatea din Cluj exclusiv în limba maghiară.

După Primul Război Mondial, şi în contextul Marii Uniri de la 1918, universitatea clujeană, asemeni universităţilor din Bratislava şi Strasbourg, a fost preluată de autorităţi şi a devenit o instituţie a României întregite. Profesorii maghiari care nu au depus jurământul de credinţă faţă de noul Stat Român creat la 1918 au înfiinţat o Universitate maghiară la Szeged. La 12 Mai 1919 s-a constituit Universitatea românească din Cluj, însă în anul 1940, în urma revizuirii teritoriale impuse de Diktatul de la Viena, universitatea a fost mutată la Timişoara şi Sibiu, iar Universitatea maghiară de la Szeged a fost adusă la Cluj.

După încheierea Celui de Al Doilea Război Mondial şi abrogarea Diktatului, în 1945 autorităţile româneşti au înfiinţat universitatea maghiară „Bolyai”, iar cele două universităţi, în fine, în 1959 au fost reunite sub numele de Universitatea Babeş-Bolyai, după numele celor doi renumiţi savanţi: biologul Victor Babeş şi matematicianul Janos Bolyai.

Astăzi, Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) este cea mai importantă instituţie de invăţământ superior de stat din municipiul Cluj-Napoca. Din punct de vedere al numărului de studenţi (peste 56.000), precum şi al diversităţii specializărilor oferite (111), UBB este cea mai mare şi complexă universitate din ţară.
Universitatea Babeş-Bolyai se remarcă, de asemenea, prin caracterul său multicultural.

Astfel, dintre cele 21 de facultăţi ale universităţii, 17 oferă programe de studii în limbile română şi maghiară, 11 în limbile română şi germană.


Informații oferite de Primăria Municipiului Cluj-Napoca prin Centrul de Informare Turistică.

Contact

  • Universitatea Babeș-Bolyai (UBB)
  • strada Mihail Kogălniceanu, numărul 1, Cluj-Napoca, județul Cluj
  • Download vCard

Ultima actualizare:

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.