Orașul Cluj-Napoca

Exprimă-te!

Implică-te! Cluj în imagini

Moarte și reîncarnare într-un cowboy

Data
Loc
Teatrul Național Lucian Blaga

Duminică, 16 Octombrie 2016, începând cu ora 21:00, Studioul Euphorion din cadrul Teatrului Naţional Lucian Blaga te invită la spectacolul de teatru intitulat Moarte și reîncarnare într-un cowboy de Rodrigo García.

Traducerea: Luminița Voina-Răuț. Regia și scenografia: Andrei Măjeri. Pregătirea muzicală: Incze G. Katalin.

În distribuție: Elena Ivanca, Romina Merei, Sânziana Tarța și Irina Wintze.

Rodrigo García este scriitor, scenograf, artist vizual şi regizor de teatru. Născut la Buenos Aires și stabilit la Madrid, își creează propria companie de teatru, „La Carniceria Teatro“ (Teatrul Măcelărie), în 1989. Considerat unul dintre cei mai controversaţi creatori spanioli contemporani, García creează texte explozive, respingând vechile modele teatral, inspirându-se din Beckett, Pinter, Kantor. Rodrigo García a adus laolaltă elemente din trecut şi din cultura modernă, dezvoltând un nou limbaj teatral. Piesele sale – dintre care menționăm Prométhé, After Sun, L’Histoire de Roland le clown de chez McDonald’s, J’ai acheté une pelle chez Ikea pour creuser ma tombe, Jardinaje humaine, Goya, Et balancez mes cendres sur Mickey, Agamemnon – sunt montate pe cele mai mari scene europene, autorul punându-le, de cele mai multe ori, el însuși în scenă. Montările sale urmează linia experimentului, a căutării unui limbaj personal, încercând să se îndepărteze tot mai mult de teatrul tradițional.

De altfel, teatrul lui Rodrigo García este puternic incomod, întrucât demască dezumanizarea, depersonalizarea, omul transformat în cărucior-pubelă.

Piesa Moarte și reîncarnare într-un cowboy este unul din textele emblematice ale scriitorului și regizorului spaniol Rodrigo Garcia.

Regizorul Andrei Măjeri se află la a doua montare a unui text al autorului spaniol, după Agamemnon, care a avut premiera în septembrie 2015. Moarte și reîncarnare într-un cowboi este un text-confesiune, construit dintr-o succesiune de monologuri delirante despre degradarea umană și incomunicabilitate. Atmosfera este de bar american, cu scaune înalte – care la un moment dat se vor transforma în șezloguri -, cu sticle de bere și fundal de muzică country. Este un spectacol al femeilor travestite, care după o zi de muncă agitată își îneacă amarul într-un loc ca o insulă plutitoare în mijlocul vieții agitate, unde poveștile de viață sunt adunate ca într-un puzzle haotic, pe muzica lui Dolly Parton, Lynn Anderson, Loretta Lynn, Tammy Wynette, interpretată live de cele patru actrițe.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.