Orașul Cluj-Napoca

Creează!

Implică-te! Cluj în imagini

Festivalul Internațional de Capoeira

Data
Loc
Polus Center Cluj

În perioada 18-20 Noiembrie 2016, la Polus Center Cluj va avea loc Festivalul Internațional de Capoeira, ediția a IX-a.

În România se poate spune că abia acum îşi începe capoeira drumul, ea nefiind atât de populară aici. Cel puţin nu încă, dar deja lumea începe să audă despre capoeira, să vadă diverse demonstraţii sau spectacole, existând în ultima perioadă tendinţa ca în multe din videoclipurile româneşti să apară capoeirişti jucând sau făcând acrobaţii, lucru care este în favoarea acestei arte marţiale braziliene, răspândită tot mai mult pe zi ce trece, în toată lumea. După cum spuneam, capoeira şi-a facut încet loc şi pe pământurile româneşti, momentan existând grupuri organizate de capoeira (care fac antrenamente în săli de sport, au echipamente specifice fiecărui grup, au mulţi elevi, organizează demonstraţii, festivaluri şi diferite evenimente) în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea şi Iaşi.

Grupul Capoeira Alto Astral România a fost înfiinţat în anul 2007, de Ionuţ Adrian Octavian (Estagiario Jacaré) chiar după ce s-a întors din Portugalia, unde a practicat capoeira timp de şase ani alături de Maestrul Marco Antonio, fondator al grupului Capoeira Alto Astral in Lisabona. Profesorul Adrian a început să predea prima dată în oraşul lui natal, Satu Mare, apoi a hotărât să deschidă o şcoala şi la Cluj (lucru care s-a şi întâmplat în luna noiembrie a anului 2008). Ulterior a fost înfiinţată o filială a grupului la Oradea şi una la Timişoara.

Până în prezent, Grupul Capoeira Alto Astral România are la activ 8 Festivaluri Internaţionale, trei organizate la Satu Mare (2008 – 2010), iar celelalte cinci la Cluj (2011 – 2015), multe demonstraţii, participări la evenimente artistice, culturale. Profesorul Adrian călătoreşte mult pentru a-şi dezvolta mereu tehnica şi pentru a-şi mări bagajul de cunoştinţe: de două ori pe an la Lisabona, la evenimentele principale ale grupului său, de două ori pe an la Iaşi, la grupul Capoeira Brasil cu care se află in relaţii foarte bune, de mai multe ori la Bucureşti pentru evenimente mai mari sau pentru schimb de experienţă cu Profesorul Minhoca de la Grupul Capoeira Alemar, care îi este şi un bun prieten.

Ultimul eveniment, cel din 2015 s-a desfăşurat în centrul comercial Polus Center Cluj şi în magazinul Decathlon aflat în incinta centrului. A fost un eveniment cu invitaţi din Ungaria, Iaşi şi Bucureşti care s-a bucurat de mulţi participanţi, atât din rândul capoeiriştilor cât şi din rândul publicului spectator. În Polus au răsunat timp de câteva ore acordurile instrumentelor şi ritmurilor braziliene, animând pieţele şi culoarele.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.