Orașul Cluj-Napoca

Exprimă-te!

Implică-te! Cluj în imagini

Háry János

Data
Loc
Opera Maghiară Cluj

Joi, 18 Februarie 2016, începând cu ora 18:30, Opera Maghiară Cluj te invită la spectacolul intitulat Háry János.

Singspielul Háry János op.15, a fost scrisă de Zoltán Kodály în 1926 pe un libret de Béla Paulini (1881–1945) și Zsolt Harsányi, având la bază poemul Veteranul de János Garay. Personajul principal este un soldat lăudăros ce-și povestește aventurile la hanul din satul său Abony așa cum ne informează și subtitlul: Háry János: Aventurile sale de la Nagyabony la Viena. Premiera a avut loc la Opera Regală Maghiară din Budapesta în 1926 și de atunci, opera lui Kodály este considerată a fi una dintre cele mai populare opere maghiare contemporane.

Poveștile veteranului husar din armata austriacă din prima jumătate a secolului al XIX-lea sunt întâmplări fantastice de eroism, imaginate de bravul Háry János. Ele includ câștigarea inimii împărătesei Marie Louise, a soției lui Napoleon, apoi înfrângerea armatei napoleoniene și a împăratului însuși cu o singură mână. Mai mult decât atât, în final Háry renunță la bogății și onoruri pentru a se întoarce la drăguța sa din sat.

Kodály a declarat în prefața partiturii următoarele: ,,Háry este un țăran și soldat veteran care deapănă zi de zi în taverna satului amintiri despre aventurile sale de război… poveștile născute din imaginația sa bogată sunt un amestec fermecător de realism și naivitate, umor, comedie și patos…. el este un poet și un visător. De aceea faptul că istoriile sale nu sunt adevărate este irelevant, deoarece ele sunt rodul unei imaginații vii, născute cu scopul de a crea pentru el și pentru ceilalți o lume mai bună, mai frumoasă. Háry János întruchipează puterea poetică a folclorului ce transcende frustrările politice”.

Piesa conține o muzică inspirată din folclorul maghiar, dialoguri cântate și vorbite în maniera vodelvilului sau singspielului. Este o veritabilă nestemată a genului liric a cărui stil poartă pecetea inspirației compozitorului despre care Béla Bartók scria elogios: ,,Dacă aș fi întrebat în care opere se simte cel mai perfect spiritul ungar, atunci ar trebui să răspund că acesta se găsește în opera lui Kodály…”

Debutul lui Csaba Sándor în rolul Háry János va aduce un surplus de măiestrie și suspans prestației soliștilor: Apollónia Egyed, Zsejke Székely (debut), János Ádám, Judit Hary, Lóránt Madarász, János Szilágyi, Elek Gergely, Zsombor Rétyi, Lívia Chiuariu, Mária Mányoki

Sub bagheta dirijorului Zsolt Jankó vor evolua corul, orchestra și baletul Operei Maghiare din Cluj, regia fiind semnată de Emese Szabó.

Singspielul este supratitrat în limba română.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.