Orașul Cluj-Napoca

Fii unic!

Implică-te! Cluj în imagini

Bărbierul din Sevilla

Data
Loc
Opera Națională Română Cluj-Napoca

Miercuri, 11 Ianuarie 2017, începând cu ora 18:30, Opera Națională Română Cluj-Napoca te invită la spectacolul intitulat Bărbierul din Sevilla.

Tenorul Bogdan Mihai va fi prezent în premieră pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, cu ocazia primei reprezentații a operei Il Barbiere di Siviglia din noul an.

Bogdan Mihai va interpreta și aria „Cessa di piu resistere”, extrem de rar cântată în România datorită dificultății pe care o impune, inclusă în mod excepțional în cadrul acestei reprezentații.

Bogdan Mihai reprezintă un talent rar și una dintre vocile de înaltă ținută recunoscute internațional, care au adus recunoaștere și prestigiu țării noastre, bucurând scenele lirice din întreaga lume. Har, pasiune și dăruire – acestea sunt primele note ale sufletului unui artist a cărui pregătire asiduă și-a găsit desăvârșirea în Italia, sub îndrumarea legendarei soprane Mirella Freni, cea care i-a conferit totodată bursa Nicolai Ghiaurov. Diploma masterală în belcanto a fost obținută la Universitatea Transilvania din Brașov, unde Bogdan Mihai a fost absolvent al clasei distinsei soprane Mariana Nicolesco.

Se pare că destinului său i-a hărăzit de la început întâlnirea cu Contele Almaviva, ce avea să devină primul său rol interpretat vreodată pe o scenă lirică, anul 2008 aducându-i astfel artistului îndelungi aplauze la Opera Națională din București. Pe aceeași scenă a interpretat, de asemenea, rolurile Don Ramiro (La Cenerentola), Ugo (Parisina D’Este), Tamas (Gemma di Vergy) și Ernesto (Don Pasquale), urmate la scurt timp de o carieră internațională fulminantă.

Anul 2009 îi aduce un impresionant debut la Staatsoper Stuttgart, sub bagheta dirijorului David Parry, în rolul Almaviva, urmat de rolul Cântărețul Italian în apreciata producție a Operei din Stuttgart, Der Rosenkavalier. Scena din Marea Britanie a fost următoarea care l-a primit cu brațele deschise, în noua montare a operei Armida de G. Rossini, la Garsington Opera, debut ce i-a atras totodată invitația de a participa la celebra serie de Recitaluri Rosenblatt, din Londra.

Cele mai recente și memorabile apariții ale tenorului Bogdan Mihai includ debutul său pe scenele Semperoper Dresden, Deutsche Oper Berlin și Théâtre du Châtelet, Paris cu acest rol, abordat în mod unic: Contele Almaviva. Prezența la Festivalul Rossini din Pesaro, interpretarea rolului titular în Aureliano in Palmira de G. Rossini, la Festivalul Martina Franca, debuturile ca Ernesto în Don Pasquale de G. Donizetti, la Opera din Zürich și Nemorino în L’Elisir d’amore la Teatrul Mikhailvsky din St. Petersburg – sunt toate în egală măsură remarcabile.

Bogdan Mihai se distinge cu aceeași eleganță și în concerte, fiind invitat pe scena Sălii Radio, alături de Orchestra Națională Radio București, precum și pe scena Ateneului Român, alături de Orchestra și Corul Filarmonicii George Enescu. La onoranta invitație a sopranei Angela Gheorghiu, Bogdan Mihai a participat și la o serie de concerte la Suntory Hall, în Tokyo.

A mai debutat în celebrul rol al Contelui Almaviva la Deutsche Oper Berlin, apoi a apărut în rolul Don Ramiro într-o nouă producție a operei La Cenerentola, pusă în scenă la Stuttgart Opera, precum și în rolul Ernesto, al noii montări Don Pasquale, semnată de Brigitte Fassbender la Cuvilliestheater din München. Tenorul a stârnit apreciere și aplauze îndelungi și cu ocazia debutului său în La Scala di Seta de G. Rossini, la Concertgebouw Amsterdam. La fel de memorabile vor rămâne și interpretările stagiunii 2013/2014, care au reprezentat întoarcerea la rolul Don Ramiro, pe scenele Staatsoper Stuttgart și Opéra National du Rhin, apoi debutul ca Edmondo din Manon Lescaut, alături de Berliner Philharmoniker și Sir Simon Rattle, la Festivalul Baden-Baden și la Filarmonica din Berlin, precum și interpretarea rolului Dorvil în La Scala di Seta de Rossini, alături de Orchestre National d’Ile de France, la Théâtre des Champs-Élysées.

În stagiunea 2014/2015 a debutat în rolul Cavalerului Belfiore din opera Il Viaggio a Reims de Rossini la Wildbad Rossini Festival și în rolul Almaviva la Teatro del Liceu din Barcelona, Opéra de Montreal și Oviedo. A urmat debutul la Royal Opera House din Muskat (Oman) în rolul Ernesto din Don Pasquale și Elisero din Mosè in Egitto de Rossini în superbul Dom din Milano, împreună cu legendarul Ruggero Raimondi, într-o producție lansată și pe DVD.

Cu un repertoriu impresionant, tenorul Bogdan Mihai strălucește pe orice scenă a lumii, lăsând amintirea unei interpretări impecabile, plină de esență și trăire. Aceleași calități excepționale i-au adus și invitația de a inaugura primul teatru liric înființat în Dubai, în aclamatul său rol Almaviva, cu ocazia premierei operei Il Barbiere di Siviglia. Interpretarea sa a fost, desigur, extraordinară, îmbogățind repertoriul care numără deja, în zece ani de carieră internațională, peste 190 de apariții în acest rol. De asemenea, a cântat rolul Ernesto din Don Pasquale la National Center for the Performing Arts din Beijing.

În stagiunea 2017/2018 Bogdan Mihai va cânta în La Sonnambula de Vincenzo Bellini la Teatro Verdi din Trieste, în Don Giovanni de Mozart la Dubai Opera House, în Otello de Rossini, într-un turneu cu Teatro San Carlo din Napoli în Seul, Hong Kong și Coreea și va debuta la Teatro Massimo din Palermo, Teatro Reggio din Torino și pe multe alte scene.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.