Maratonul Resuscitării
- Data
- Loc
- Vivo!
- Comentarii
- 0
- Trackbacks
- 0
Duminică, 15 Ianuarie 2017, între orele 12:00 și 20:00, Vivo! te invită la Maratonul Resuscitării.
Clienţii centrului comercial vor putea învăţa cum pot salva o viaţă la cursul gratuit de prim ajutor susţinut de profesioniştii SMURD.
Maratonul Resuscitării este un proiect iniţiat de către medicii şi paramedicii voluntari SMURD CLUJ cu sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” al judeţului Cluj şi al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj – Unitatea de Primiri Urgenţe şi îşi propune să vină în întâmpinarea nevoii de cunoaştere a manevrelor de resuscitare de bază de către toată lumea.
În cazul unui stop cardio-respirator (SCR), suportul vital de bază câştigă minute importante în lupta cu viaţa, până la sosirea cadrelor medicale specializate. Studiile efectuate au demonstrat că persoanele cărora li se aplică rapid manevrele de resuscitare au cele mai mari şanse de recuperare după instalarea unui SCR.
În cadrul evenimentului, medicii şi paramedicii SMURD, cu experienţă în intervenţiile medicale de urgenţă, vor preda tehnici de prim ajutor în mod gratuit în zona de food court din incinta centrului comercial, între orele 12:00 şi 20:00.
Cursurile încep succesiv şi se repetă pentru întreaga zi, iar cei ce doresc să participe pot veni la orice oră fără a fi necesară înscrierea. Metoda de predare este hands-on, în grupe de câte doi-cinci cursanţi, coordonaţi de doi medici/paramedici SMURD, timpul mediu de predare fiind 20-25 minute. Manevrele sunt explicate şi demonstrate cu manechinele speciale, iar cursanţii vor exersa apoi prin simulare de situaţii reale, în final având şi posibilitatea să pună întrebări, fiind o discuţie deschisă cu voluntarii SMURD.
“Prin această inițiativă dorim să ne aliniem standardelor europene care presupun cunoașterea manoperelor de prim ajutor de către populația generală în totalitate dar și să răspundem solicitărilor legate de necesitatea învățării acelor manopere minime, care însă pot asigura supraviețuirea unei persoane aflate în stare critică.” – au declarat iniţiatorii proiectului.
Tehnicile dobândite în cadrul evenimentului, pe lângă cele referitoare la siguranţa salvatorului, recunoaşterea urgenţei şi activarea sistemului de urgenţă, includ suportul vital de bază al adultului cu masajul cardiac extern, ventilaţiile şi dezobstrucţia căilor aeriene.