Orașul Cluj-Napoca

Muncește!

Implică-te! Cluj în imagini

Balet pe gheață – Lacul Lebedelor

Data
Loc
Teatrul Național Lucian Blaga

Joi, 17 Ianuarie 2013, începând cu ora 18:00, Teatrul Național Cluj-Napoca găzduiește spectacolul Lacul Lebedelor susținut de Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheață din St. Petersburg.

Cel mai cunoscut balet pe gheață din lume, Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheață din St. Petersburg (Saint Petersburg State Ballet on Ice), revine în această iarnă la Cluj-Napoca cu o nouă producție, Lacul lebedelor. După ce iarna trecută a înregistrat un succes la public cu casa închisă cu Spărgătorul de nuci, anul acesta baletul de stat din Sankt Petersburg le propune clujenilor Lacul lebedelor, cea mai iubită compoziție a lui Piotr Ilici Ceaikovski și care și-a găsit faima internațională grație unei coregrafii realizate tot la Sankt Petersburg, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Peste două tone de gheață vor fi instalate la Teatrul Național pentru a pregăti cele două reprezentanții din 17 ianuarie 2013, iar spectacolul se anunță unul grandios, cu artiști premiați, o coregrafie de excepție și zeci de costume fastuoase. Clujenii vor fi cu siguranță fermecați de cuceritoarea poveste de dragoste dintre prințul Sigfried și Odette, frumoasa transformată în lebădă printr-un blestem.

Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheață din St. Petersburg a fost înființat în 1967 de către coregraful Konstantin Boyarsky, combinând pentru prima dată în lume baletul clasic cu patinajul artistic. Singurul ansamblu de balet pe gheață cu drepturi pentru această denumire este condus în prezent de directorul artistic Konstantin Rassadin, artist emerit al Rusiei și fost solist al Mariinsky Ballet, elev al lui Rudolf Nuriev. Ca balerin, Rassadin a dansat alături de nume precum Mihail Barisnikov și Natalia Makarova. Directorul muzical și unul dintre fondatorii baletului este Leo Korkin, dirijor ce a condus și orchestra simfonică a Academiei din Sankt Petersburg. Ansamblul numără peste 50 de balerini patinatori, mulți campioni europeni, mondiali sau olimpici la patinaj artistic, majoritatea maeștri ai sportului în Rusia.

Din 1995, balerinii pe gheață ai Ansamblului de Stat al Baletului pe Gheață din St. Petersburg susțin reprezentanții pe scene de operă și teatru. În repertoriul lor se numără și Frumoasa din pădurea adormită, Cenușăreasa, Spărgătorul de nuci și, din acest an, Romeo și Julieta. În ultimii ani, balerinii au ajuns în SUA, Canada, Olanda, Germania, China, Spania, Coreea, Taiwan, Grecia, Portugalia, Irlanda, Serbia, Slovenia, România, Turcia, Elveția, Columbia și Argentina. La Cluj-Napoca, artiștii au susținut pentru prima dată un spectacol în iarna trecută, bucurându-se de un succes răsunător la public.

Spectacolul Lacul lebedelor este organizat de Diesel Events și face parte din turneul național al Ansamblului de Stat al Baletului pe Gheață din St. Petersburg, susținut de Ambasada Federației Ruse la București. Artiștii vor mai pune în scenă Spărgătorul de nuci la Timișoara (15 ianuarie) și Sibiu (18 ianuarie), precum și Romeo și Julieta la București (19 ianuarie). Organizatorii estimează că peste 12.000 de spectatori vor asista la reprezentațiile din cadrul turneului.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.