Orașul Cluj-Napoca

Dezvoltă!

Implică-te! Cluj în imagini

Vizită la Bruxelles

Data publicării
Categoria

Pe data de 2 Martie 2011, primarul Sorin Apostu a fost la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu parlamentari europeni pentru a discuta despre proiectele europene ale Clujului, despre ce s-a făcut deja, despre ce intenţionează să facă, despre cum ar putea municipiul Cluj-Napoca să se poziţioneze mai bine la nivel european.

Primarul s-a întâlnit cu deputatul clujean Rareş Niculescu, cu deputatul olandez Lambert van NISTELROOIJ (Democrat Creştin) şi cu deputata poloneză Danuta Maria HÜBNER.

Domnul van Nistelrooij este membru în Comisia pentru dezvoltare regională. A fost mulţi ani preşedinte de comisie şi vicepreşedinte în cadrul Adunării Regiunilor Europei, raportor în Comitetul Regiunilor şi este şi Preşedinte al Consiliului consultativ al Centrului olandez de studii în domeniul automatizărilor şi soluţiilor inteligente pentru locuinţe.

Doamna Danuta Maria HÜBNER (Platforma Civică) este chiar preşedinta Comisiei pentru dezvoltare regională din Parlamentul European. Este, de asemenea, membră în Comisia specială privind criza financiară, economică şi socială. Între anii 2004-2009 a fost Comisarul european responsabil cu politica regională.

Principalul subiect al discuţiilor a fost legat de finanţarea europeană a proiectelor Clujului, atât în acest moment, cât şi de perspectivele legate de această finanţare pe un termen mai lung.

Obiectivul politicii regionale europene este de a concretiza solidaritatea Uniunii prin coeziunea economică şi socială, reducând discrepanţa dintre nivelurile de dezvoltare ale diverselor regiuni, iar bugetul consacrat fondurilor structurale şi regulile de utilizare trebuie să fie aprobate de către Parlamentul European.

Primarul a fost informat că trebuie să existe deja preocupare pentru fonduri pentru perioada 2014-2021 – direcţiile principale stabilite deja până în toamnă

Primarul Sorin Apostu le-a cerut europarlamentarilor să se continue politica polilor de creştere pentru anii 2014-2021. Aceasta deoarece multe dintre cele 104 proiecte scrise sunt în stadii foarte avansate de pregătire şi ar fi nevoie de o continuitate în acest sens. Aşa cum s-a dovedit, cel puţin în cazul Clujului, polul de creştere este motorul întregii regiuni. Regiunile Europei cresc prin aceşti poli de creştere.

Dacă vrem să ajungem la coeziune economică şi socială reală, trebuie să continuăm această politică a polilor de creştere care şi-a dovedit viabilitatea. Am fost informat că în funcţie de cheltuirea celor 82 de milioane de euro (bani alocaţi Polului de creştere pentru Cluj-Napoca POR AXA 1.1) vom putea primi mai mult, a precizat primarul Sorin Apostu.

Europarlamentarii consideră că priorităţile pentru 2014-2021 sunt transportul / infrastructura de transport, precum şi segmentul de cercetare-inovaţie (proiecte cu aplicabilitate în practică; în special parcuri industriale şi IT). Aici Clujul are câteva avantaje: centru universitar (capacitatea IT este cunoscută), poziţia geostrategică şi geoeconomică.

Apoi, la nivel european, există decalaje pe regiuni în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor; europarlamentarii consideră că viitoarele negocieri privind principalele domenii de alocare a fondurilor ar trebui să fie strâns legate necesităţile specifice existente la nivelul polilor de dezvoltare.

Forma actuală administrativă din România nu este cea mai potrivită pentru absorbţia fondurilor. De asemenea, Clujul este un oraş care se dezvoltă repede; regionalizarea trebuie făcută în aşa fel încât creşterea prea accentuată a PIB să nu oprească accesul la finanţări.

Primarul a discutat cu europarlamentarii şi proiectul legat de Capitala Culturală. Aceştia l-au felicitat pentru el şi i-au spus că un astfel de proiect sprijină, atât înainte de desfăşurarea lui, cât şi ulterior, viaţa economică a regiunii respective. Este un proces care poate ajuta oraşul de la coagularea diverselor forţe care sprijină participarea şi până mult dincolo de încheierea programului propriu-zis.

Între propunerile luate în discuţie pentru a sprijini candidatura oraşului nostru se numără şi o expoziţie dedicată Clujului care va fi organizată la Bruxelles.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.