Șapte proiecte depuse pentru Centrul Cultural Transilvania, sediul Filarmonicii
- Data publicării
- Categoria
- Știri
- Comentarii
- 0
- Trackbacks
- 0
Pe data de 5 Martie 2011 a avut loc deschiderea ofertelor depuse în termenul legal la concursul internaţional de arhitectură pentru Centrul Cultural Transilvania, care va fi şi sediul Filarmonicii.
Au fost depuse șapte oferte, respectiv:
- Atelier CAAD SRL în asociere cu Parsimonia şi cu PATH’S Rout (Timişoara)
- Asociere între SC VAAL ARHITECTURĂ SRL cu Popp şi asociaţii (Bucureşti)
- SC Bogart Construct în asociere cu Drăgan Arhitecture (din Franţa)
- SC Carpat Proiect (Bucureşti)
- Cividini Proiect (Bucureşti)
- Asociere între DAS ENGINEERING GRUP SRL cu UTCN şi cu Atelier RVD (Cluj-Napoca)
- SC ARHING (Târgu Mureş)
Fiecare proiect conţine zece planşe format A0. Valoarea estimată în anunţul procedurii era de 2.610.837 lei fără TVA şi durata maximă de proiectare șase luni. Juriul este alcătuit din specialişti renumiţi din ţară, dar şi din străinătate.
Componenţa juriului:
- Preşedinte: Arh. Ligia Subţirică – architect şef al municipiului Cluj-Napoca
Membri:
- Arh. George Mario Kuibus – reprezentant OAR
- Arh. Horaţiu Răcăşan – reprezentant OART
- Arh. Dalibor Borak – preşedinte al Camerei Arhitecţilor din Cehia
- Arh. Gabor Zoboki – din Budapesta (cel care a realizat clădirea Filarmonicii din Budapesta şi alte mari săli)
- Arh. Bela Kocsis – din Stuttgart, Germania
- Arh. Johannes Schmidt – din Innsbruk, Austria
Experţi externi cooptaţi:
- Ing. Pintea Ştefan – specialist Rezistenţă
- Ing. Gârbu Ioan Luca – inspector Instalaţii
- Tabacu Marius – reprezentant Filarmonica din Cluj-Napoca
Membri de rezervă:
- Arh. Nonn Tibor – OART Cluj-Napoca
- Arh. Buzuloiu Aurelian – OART Cluj-Napoca
Jurizarea proiectelor se face pe criterii urbanistice şi arhitecturale, judecându-se încadrarea în sit, accesibilitatea, felul în care este realizată sala de concerte şi respectiv felul în care este realizat sediul Filarmonicii din punct de vedere arhitectural.
Juriul verifică toate proiectele tehnice şi stabileşte o ierarhie a proiectelor conform criteriilor, urmând să desemneze câştigătorul/câştigătorii concursului.
De asemenea, juriul va face o serie de recomandări pentru finalizarea proiectului. Proiectul sau proiectele declarate câştigătoare, care vor trece la etapa de negociere, trebuie să fie depuse de către un candidat calificat.
Ulterior verificării condiţiilor de calificare, candidatului/candidaţilor cu punctajul cel mai mare obţinut li se va transmite o invitaţie de participare la etapa de negociere.
Etapa de negociere va fi făcută de către o comisie de evaluare. Criteriile de atribuire sunt: 30 puncte preţul, 10 puncte durata de execuţie, 60 puncte criterii specifice tehnice (punctajul stabilit de către juriu).
După ce se va finaliza concursul pentru proiectare şi se va vedea exact ce presupune acesta, va fi demarată procedura de stabilire a constructorului.
Costurile edificării proiectului CCT vor fi acoperite din fonduri publice, urmând să fie recuperate din redevenţele anuale ale concesiunii pentru parking şi clădirea amplasată adiacent Bulevardului 21 Decembrie, numărul 106, până atunci însă, o parte din creditul contractat la finalul anului 2010 va folosi pentru achitarea plăţilor pentru investiţie.
Un calendar, în cazul în care fiecare dintre părţi îşi respectă obligaţiile, iar contestatarii de pe margine nu se vor opune, prin contestaţii la infinit, arată că până la începutul verii ar trebui ca municipalitatea să aibă iniţiate procedurile pentru parking şi hotel, iar cel târziu la finalul verii să se înceapă şi construcţia Centrului Cultural Transilvania.