Orașul Cluj-Napoca

Gândește!

Implică-te! Cluj în imagini

Universitatea Babeș-Bolyai reia plata burselor către doctoranzii POSDRU

Data publicării
Categoria

Universitatea Babeș-Bolyai va plăti în cursul acestei săptămâni toate bursele restante către studenţii doctoranzi înmatriculaţi în anul 2010, beneficiari ai programului POSDRU. Reluarea plăţilor este posibilă în urma intensificării verificărilor cererilor de rambursare la nivelul autorităţilor contractante (unde și UBB a detaşat personal propriu) și a rambursărilor primite săptămâna trecută.

Întârzierea de patru luni a plăţii burselor universitare acordate prin programul POSDRU, co-finanţat din fonduri europene, nu este singulară în ţară, toate universităţile importante beneficiare ale unor asemenea contracte confruntându-se cu aceleaşi dificultăţi în a asigura resursele financiare necesare derulării proiectelor din cadrul programului. Până în prezent, Universitatea Babeș-Bolyai a acoperit toate cheltuielile proiectelor din surse proprii şi prin urmare are de recuperat de la Autoritatea de Management POSDRU şi Organismele Intermediare POSDRU peste 60 milioane de lei (15 milioane de euro), unele cereri de rambursare adresate autorităţilor contractante fiind mai vechi de un an de zile.

În urma demersurilor realizate pe lângă autoritățile de management am reușit să deblocăm plata burselor pentru doctoranzi. Până la sfârșitul acestei săptămâni se vor plăti, la zi, bursele doctoranzilor și postdoctoranzilor, beneficiari ai programului POSDRU. Suntem singura universitate din țară care a facut eforturi susținute și care are posibilitatea să plătească la zi bursele doctoranzilor – a declarat Dan Lazăr, prorector responsabil cu finanțarea și programele europene.

În acest sens, recentele proteste publice organizate în faţa sediului central al UBB de către unii dintre beneficiarii proiectului, deşi îndreptățite, nu sunt de natură să rezolve problema naţională a gestiunii fondurilor POSDRU.

Conducerea UBB doreşte totodată să asigure opinia publică că Universitatea Babeș-Bolyai, atât prin conducerea ei, cât şi prin propriii angajaţi din cadrul echipelor de management, a respectat cu stricteţe regulile contractuale şi legale aplicabile şi a întreprins toate demersurile posibile la nivel de Guvern şi ministere pentru deblocarea cât mai grabnică a rambursărilor către universitate.

De asemenea, conducerea universităţii îşi exprimă aprecierea faţă de reprezentanții presei locale care au reflectat în mod onest şi cu înţelegere situaţia financiară dificilă a universităţii care a afectat situaţia studenţilor doctoranzi bursieri POSDRU. Totodată, Universitatea îşi manifestă regretul faţă de opiniile care, prin denaturarea unei situaţii obiective, independente de voinţa conducerii universităţii, au dat de înţeles că vina pentru întârzierea plăţii burselor doctoranzilor rezidă din modul în care proiectele POSDRU au fost administrate de către echipele de management.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.