Orașul Cluj-Napoca

Implică-te!

Implică-te! Cluj în imagini

„Turnul Pompierilor” va reveni în administrarea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca

Data publicării
Categoria

Consiliul Local va decide în şedinţa de marţi, 14 iunie 2011, retragerea dreptului de folosinţă gratuită a Federaţiei Naţionale a Pompierilor din România, asupra imobilului Turnul Pompierilor, situat în municipiul Cluj-Napoca, strada Tipografiei, numărul 17, aflat în proprietatea municipiului Cluj-Napoca.

Monumentul istoric cunoscut sub denumirea de Turnul pompierilor este una dintre puţinele clădiri medievale care au rezistat trecerii timpului în municipiul Cluj-Napoca. În prezent, turnul îşi pierde utilitatea şi moştenirea istorică, rămas în paragină din cauza lipsei de fonduri şi a proastei gestionări din partea deţinătorilor actuali. Lipsa de preocupare faţă de destinul tragic al acestui monument istoric, a determinat municipalitatea să ia măsuri pentru reabilitarea şi conservarea acestui obiectiv turistic important al municipiului

Direcţia patrimoniul municipiului şi evidenţa proprietăţii a transmis Federaţiei Naţionale a Pompierilor din România o adresă prin care solicită acestei entităţi un raport privind modul de îndeplinire a obligaţiilor asumate conform Hotărârii nr. 414/1997, însă Federaţia nu a dat curs acestei solicitări până în prezent.

Edificiul a fost construit în anul 1574, în cadrul celei de-a doua incinte medievale de apărare a oraşului. Iniţial, turnul, care a purtat denumirea de “Poarta Mică din uliţa Săpunului şi făcea parte din incinta de apărare a oraşului, a fost în grija breslei lăcătuşilor. În secolul XIX turnul a fost cedat pompierilor, pentru supravegherea focarelor de incendii din zona de ateliere şi magazii din împrejurimile edificiului, care ameninţau zona centrală a oraşului.

Turnul a făcut în ultima perioadă obiectul mai multor proiecte de amenajare şi introducere în circuitul turistic al oraşului. În anii ’80, s-a intenţionat amenajarea acestuia ca muzeu al astronomiei şi a fost construită o cupolă de sticlă pentru a proteja monumentul de intemperii.

Prin Hotărârea nr. 414/1997, Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca a dat monumentul în folosinţă gratuită, pe o perioadă de 25 de ani, Federaţiei sindicatelor libere din România a pompierilor civili (azi Federaţia Naţională a Pompierilor din România – FNPR). Scopul acestei tranzacţii a fost reabilitarea şi amenajarea edificiului ca muzeu al pompierilor.

Muzeul a funcţionat între anii 1998-2001. FNPR a efectuat în incintă unele lucrări de amenajare, unde au fost colectate exponate. După această perioadă muzeul a fost închis.

Primăria municipiului Cluj-Napoca va administra Turnul Pompierilor pe care îl va include în circuitul turistic a monumentelor istorice şi va iniţia demersurile necesare conservării şi punerii sale în valoare. Mai mult, odată cu transformarea canalului Morii în zonă pietonală, acest obiectiv turistic va putea fi mult mai uşor de adus în atenţia clujenilor, dar şi a vizitatorilor municipiului nostru.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.