Orașul Cluj-Napoca

Dezvoltă!

Implică-te! Cluj în imagini

Stadiul lucrărilor la Parcul Simion Bărnuţiu şi la clădirea Cazino

Data publicării
Categoria

Lucrările de reabilitare demarate în urmă cu o lună la Parcul Simion Bărnuţiu şi la clădirea Cazino sunt în plină desfăşurare.

Până în acest moment se respectă graficul de lucrări prevăzut în contract. Au fost desfăcute dalele de beton pe aproximativ jumătate din suprafaţa parcului. S-a început săpătura la alei pentru decopertare – circa 20% s-a realizat deja. S-a aşternut umplutură cu balast – pe aleea principală şi 25% din viitoarea pistă de biciclete (care se va amenaja pe o latură a parcului – cea dinspre Someş,pe o lungime de peste un km). S-a desfăcut gardul metalic de împrejmuire şi gardul viu, care va fi replantat. Au fost demontate 4 podeţe şi bănci şi au început lucrările de demolare la breteaua dinspre strada Coşbuc, în vederea extinderii parcului.

Parcul Central a fost extins înspre stadion, prin includerea uneia dintre bretelele rutiere, şi zona verde din mijlocul acceselor către Spailul Independenţei. În acest fel s-a câştigat aproape 900 de mp de spaţii verzi suplimentar.

Se introduce în parc o nouă alee pentru biciclete şi jogging, care va face legătura între centrul oraşului şi pistele din zona stradionului (aleea este situată pe latura nordică, paralelă cu linia de tramvai).

Căile de acces nu vor mai avea trepte, ci vor avea pante uşoare pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilităţi motorii. Suprafeţele vor fi pietruite şi vor exista dalaje cu piatră. O altă noutate se referă la faptul că vor fi montate sisteme de parcare pentru biciclete. Din cele 18 căi de acces reabilitate una este nouă (calea de acces din colţul parcului extins înspre stadion). La intrările în parcuri vor fi montate panouri de orientare cu harta parcului. Vor fi amplasate 232 de bănci noi, care vor fi montate pe un platforme impermeabile, pentru a evita formarea de noroi, sau colectarea apei de ploaie. Majoritatea băncilor sunt prevăzute cu locuri speciale pentru cărucioare de copii (pentru a nu lăsa copiii pe alee) şi locuri pentru persoanele cu dizabilităţi motorii. Cele 31 de podeţe din parc vor fi reabilitate astfel încât să-şi recupereze aspectul interbelic. Totodată se vor monta șapte cişmele noi.

În privinţa lucrărilor realizate la Clădirea Casinou s-a înlăturat tencuiala pe toată clădirea, s-au desfăcut tavanele, s-a realizat demolarea corpurilor parazitare şi a celor din preajma cazinoului şi au fost demarate lucrările de zidărie. O parte din învelitoarea veche a fost înlăturată şi au început lucrările de reparaţie la şarpantă şi se va înlocui structura de lemn a planşeelor. S-a început desfacerea tencuielilor exterioare şi s-au dezafectat toate instalaţiile vechi din clădire (care au fost predate primăriei pentru refolosire). De menţionat faptul că aici şi-a propus să finalizeze exteriorul clădirilor în această toamnă pentru a nu fi împiedicaţi să lucreze pe timpul iernii, atunci când constructorul şi-a propus să realizeze amenajările interioare clădirii.

Urmare a lucrărilor de modernizare a parcului Simion Bărnuţiu vor fi reciclate circa 264 mc de dale sparte, betoane de la bănci şi borduri de granit rezultate din dezafectarea aleilor, precum şi 168 stâlpi metalici care au fost corodaţi de rugină. Banii proveniţi din valorificare materialelor reciclabile vor intra în contul Primăriei.

Vor fi refolosite după reparaţii 11.322 bucăţi (430 paleţi) de dale, 109 bănci de tip parc și 167 bucăţi panouri metalice de gard.

Obiectele şi materialele refolosibile vor fi distribuite în celelalte parcuri care prezintă deficit de aceste materiale.

Valoarea proiectului este de 40.054.575,96 lei, obţinută din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Regional, axa 1.1 destinată polilor de creştere.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.