Orașul Cluj-Napoca

Fii tu primul!

Implică-te! Cluj în imagini

Staulul global, proză scurtă clujeană și Rilke tradus din franceză în Tribuna

Data publicării
Categoria

Un grupaj de povestiri ale unor autori clujeni reunește numărul 222 (1-15 Decembrie 2011) al revistei de cultură Tribuna, publicată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj.

Textele, semnate de Alexandru Vlad, Marcel Mureșeanu, Mihai Dragolea și Viorel Cacoveanu, au fost preferatele Laboratorului prozatorilor din cadrul Zilelor prozei organizate în această toamnă de filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România. De altfel, secțiunea O carte în dezbatere a acestui număr este dedicată unei trilogii romanești lansate tot cu acest prilej, Aripile demonului de Mircea Tomuș, o frescă pitorească ce acoperă trei decenii din istoria Ardealului.

Editorialul acestui număr este semnat de Oana Pughineanu și se intitulează Staulul global. Autoarea pornește de la mișcarea Occupy Wall Street pentru a face o analiză teoretică a statutului de azi al societății globale. De varianta clujeană a mișcării, Occupy Conti, se ocupă Mihai Goțiu în Civic media.

La rubrica Emoticon, celebrul poet și traducător Șerban Foarță propune un ciclu de poeme ale lui Rainer Maria Rilke, scrise în și traduse din limba franceză, în stilul inconfundabil al lui Foarță. Iată o mostră:

Femeie adormitã
Femeie,-n somnul ei, închisă-n sine,
ce-aude, cu-o lăuntrică ureche,
un sunet, parcă, vag și nepereche
niciunuia, – ce-o umple-n întregime.
Sonoru-i trup, în pacea străadâncă,
pare că, iată, se dedă plăcerii
de a mai fi un murmur, încă,
în însăși inima tăcerii.

Interviul din Tribuna îl are drept protagonist pe muzicianul Mircea Florian, într-un dialog realizat de Tudor Runcanu, Adrian Țion scrie în Zapp Media despre Răspântia Apostu, iar Lucian Maier își dedică articolul Festivalului de Film Astra 2011.

Ilustrația numărului 222 al Tribunei cuprinde lucrări ale plasticianului clujean Carol Pleșa, cu ocazia centenarului nașterii sale, evocat de Vasile Radu la rubrica de Plastică.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.