Orașul Cluj-Napoca

Fii unic!

Implică-te! Cluj în imagini

Stadiul lucrărilor de execuţie a parkingurilor de cartier – parking Băişoara, parking Fabricii şi parking Mehedinţi

Data publicării
Categoria

Primăria municipiului Cluj-Napoca are în execuţie în acest moment trei parkinguri de cartier: parking Băişoara, încartierul Gheorgheni, parking Fabricii în Mărăşti şi parking Mehedinţi în Mănăştur. Alături de parkingul deja funcţional din cartierul Mănăştur, din zona Minerva, care oferă 440 de locuri aceste investiţii vor aduce un plus de 784 de locuri de parcare în condiţii de siguranţă şi calitate. Practic, la finalul lucrărilor, 1.224 de clujeni vor avea un loc pentru autovehicolele lor într-unul dintre parkingurile de cartier ale oraşului.

Parking Băişoara

Parking Băişoara este edificat în procent de circa 46%. S-a turnat beton în planşeul de peste parter a corpului A – care a ajuns astfel la o cotă de +2,80 m faţă de nivelul solului, şi s-a realizat cofrajul pentru planşeul următor. La corpul B cota la care s-a construit până acum este de +4,30 m.

În final parkingul va asigura un număr de 354 de locuri, având un regim de înălţime de D+P+3E+Terasa. Suprafaţa construită a imobilului va fi de 1.971 mp, iar suprafaţa desfăşurată de 7.941 mp. Lucrările se execută de către asocierea Construdava Stoneco, care a fost desemnată drept câştigătoare a licitaţiei de execuţie cu valoarea de 4.671.361,00 lei (fără TVA), cu circa 80% mai puţin faţă de valoarea estimată în caietul de sarcini (de circa 24,3 milioane de lei).

Termenul estimate de finalizare a lucrării este luna noiembrie, cu circa 3 luni mai repede decât termenul de finalizare prevăzut în contract.

Parking Fabricii

Stadiul Parkingului Fabricii din cartierul Mărăşti este în acest moment de circa 45 %, deşi licrările au fost demarcate cu aoproape 10 luni înainte de cele ale parkingului Băişoara, aflat la aproximativ acelaşi stadiu. În ciuda faptului că există explicaţii tehnice care justifică întârzierefaţă de graficul iniţial de lucrări convenit cu contructorul, în această săptămână le-am, arătat “cartonaşul galben” celor de la Concefa SA – firma care a câştigat execuţia lucrării de la păarking Fabricii. Am somat compania să îşi asume printr-un act adiţional semnat termenul de noimebrie 2011 – pentru finalizarea acestei investiţii. Reamintim că în baza termenului prevăzut în caietul de sarcini al licitaţiei, s-a impus finalizarea lucrării în 24 de luni, însă, constructorul s-a angajat să devanseze cu un an acest termen, deci să termine parkingul în iulie 2011. Acceptăm o prelungire de la termenul de 1 an asumat, de maximum 3 luni, care se justifică prin lucrările deosebit de dificile pe care le-au avut de făcut la subsol – care s-a turnat practice sub apă, din cauză că pânza freatică este foarte aproape în acea zonă. Au mai fost necesare lucrări de drenare, pentru evacuarea apei din pânza freatică şi lucrări de sprijinire a săpăturilor, care nu au fost anticipate în calendarul de lucrări. Începând din această săptămână, însă, ritmul lucrărilor trebuie să crească şi să ţină pasul cu angajamentele luate, în caz contrar fiind posibilă chiar rezilierea contractului.

I-am inoportunat suficient pe locuitorii din zonă, care au suportat cu stoicism şi vibraţiile şi zgomotul în aştepatrea momentului în care să aibă un loc decent pentru parcarea maşinilor. Noi am promis că lucrările vor dura minimum posibil ca timp şi insist ca acest lucru să se întâmple a declarat primarul Sorin Apostu

Până în acest moment s-a reuşit cofrarea planşeului peste demisol cota corpului A fiind acum la nivelul solului, cota 0, iar la corpul B s-a turnat planseul peste subsol ajungînd cu lucrarea la cota 1,40 m.

Capacitatea parkingului este de 310 locuri, iar construcţia are un regim de înălţime de format din D+P+3E+Terasă. Suprafaţa construită este de 1.650 mp, iar cea desfăşurată de 6.600 mp. Executantul lucrării este Sc Concefa SA, iar valoarea investiţiei este de 7.243.348,00 lei (fara TVA). (de reţinut că acest preţ este cu circa 72% mai scăzut decât valoarea estimată în caietul de sarcini, care a fost de 26,2 milioane de lei)

Parking Mehedinţi

După cum ştiţi în urma refuzului locuitorilor de pe str. Aurel Vlaicu, unde era prevăzut un parking de cartier Primăria a decis să mute investiţia în alt amplasament. Acest amplasament este în zona străzii Mehedinţi, astfel, locuitorii din cartierul Mănăştur fiind cei care vor avea două parkinguri de cartier.

Au început lucrările pentru organizarea de săpăturii în vederea demarării acestei investiţii şi se lucrează deja la devierea reţelelor pentru a face loc investiţiei. Parkingul va fi construit de către firma Napoca Construct, câştigătoarea licitaţiei organizate în 2009 pentru realizarea parkingului de pe strada Aurel Vlaicu cu valoarea de 2.461.724, 29 lei.
Regimul de înălţime al construcţiei va fi de demisol parter şi terasă, iar capacitatea parkingului va fi de 120 locuri. Termenul de finalizare a acestui parking este de 3 luni de la începerea lucrărilor.


Parkingurile de cartier sunt una dintre direcţiile de interes ale municipalităţii clujene privind rezolvarea locurilor de parcare în cartiere. Celor circa 1200 de locuri de parcare din parkinguri li se adaugă locurile de parcare la sol, obţinute în urma sistematizării zonelor rezidenţiale, a finalizării investiţiilor de asfaltare a aleilor dintre blocuri. Numai în zonele edificate deja s-au luat în evidenţă de către Serviciul Public de administrare Parcări circa 706 de locuri de parcare noi (Băişoara, Scărişoara, Băiţa, Bizuşa, Detunata, Meseş).

Modalitatea de obţinere a unui loc în parkingurile de cartier este detaliată în regulamentul aprobat în acest sens de către Consiliul Local, în vederea stabilirii unor reguli deschise transparente şi accesibile oricărui cetăţean.

Locurile se atribuie pe bază de abonament anual, un loc în parking pentru o persoană fizică fiind între 110 lei pe an în spaţiile acoperite şi 60 de lei pe an pe terase. În ceea ce priveşte abonamentul de parcare pe o parcare la sol în cartiere, este în jur de 50 de lei, în funcţie de suprafaţa ocupată.
Abonamentele se pot achita în primele 3 luni ale anului calendaristic, moment după care toate locurile neachitate se vacantează automat şi se redistribuie celor care au solicitat acordarea unui loc pe parcare în zonă, pe criteriul “primul venit , primul servit”, corelat cu condiţii precum proximitatea de locul de parcare şi deţinerea unui autoturism cu Inspecţia tehnică periodică valabilă.

Toate detaliile tehnice există pe site-ul primăriei, precum şi pe parkingfabricii.ro, sau parkingbaisoara.ro. De asemenea se lucrează la site-ul dedicat parkingului Mehedinți.

Parkinguri de zonă centrală

Serviciul Public de Administrare Parcări administrează şi parkinguri destinate traficului zilnic, cu tarifare orară, numite parkinguri de zonă centrală. Primul a fost parkingul din incinta Primăriei, de pe str. Moţilor nr. 3, care a fost dat în funcţiune în anul 2007 şi aduce venituri medii lunare de circa 60.000 lei.
Începând din 2010 s-a demarat un alt proiect de gestiune a pracărilor în zona de centru prin înfiinţare parkingurilor deschise. Piaţa Unirii şi Piaţa Cipariu au fost primele două astfel de investiţii, iar de câteva săptămâni este disponibil şi parkingul din piaţa M. Viteazul – zona agenţiei de voiaj.Veniturile medii lunare ale acestor parkinguri se ridică la 100.000 lei, iar în prima săptămână de funcţionare parkingul din M. Viteazul a depăşit suma de 4000 de lei din încasări. Dincolo de veniturile pe care le asigură bugetului local – şi care permit continuarea proiectelor de construire de parkinguri, aceste zone amenajate cu acces cu barieră au fost primite de clujeni cu bucurie, pentru că le permit să găsească loc de parcare în centru, chiar dacă nu au plecat de acasă la prima oră. Practic, cei care deţin abonamente de zonă centrală- care le permit parcarea pe orice loc din perimetrul centrului oraşului nu se mai parchează pentru toată ziua în Piaţa Unirii, găsind variante mai rentabile pe străzile adiacente.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.