Rezultatele proiectului pilot pentru depistarea copiilor cu diverse forme de autism
- Data publicării
- Categoria
- Știri
- Comentarii
- 0
- Trackbacks
- 0
Primăria a continuat proiectul-pilot pentru depistarea copiilor cu diverse forme de autism, derulat în creşele şi grădiniţele clujene.
Acest proiect sprijinit a fost coordonat de către Asociaţia Autism Transilvania (AAT) şi la el au participat şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, Centrul Bugetar de Creşe, Clinica de Psihiatrie Pediatrică Cluj-Napoca, Catedra de Psihologie Clinică de la UBB.
În urma evaluărilor realizate au fost identificaţi 13 copii care prezintă următoarele probleme: un copil cu tulburare de spectru autist, trei copii cu sindrom hiperkinetic, doi copii cu probleme de anxietate, șapte copii cu întârziere în dezvoltare. În cazul acestor copii au fost făcute recomandări părinţilor cu privire unele programe de intervenţie sau evaluări suplimentare.
Acest proiect a decurs conform calendarului şi a existat o colaborare foarte bună între toate instituţiile implicate. Dat fiind faptul că prin cele două etape ale campaniei de screening au fost incluşi majoritatea copiilor care se află la o vârstă de risc care sunt cuprinşi într-o formă de învăţământ, acest proiect va continua prin vizarea acelor copii care nu sunt încadraţi în nici o formă de învăţământ. În acest sens va fi realizată campanie de screening la nivelul medicilor de familie. De asemenea, se va face şi o campanie de informare şi conştientizare în rândul medicilor din cadrul unităţilor şcolare.
Aceste campanii fac parte dintr-un proiect naţional Campania Conştientizează autismul! realizată de către Asociaţia de Terapie Comportamentală Aplicată (ATCA) şi Asociaţia Help Mălin, proiect în care Asociaţia Autism Transilvania este parteneră.
Vreau doar să vă spun că rezultatul proiectului ne arată că acest demers a fost unul justificat, pentru că, în ciuda procentului redus de cazuri diagnosticate, pentru acei copii proiectul a fost unul important. Ei pot acum beneficia de o terapie corespunzătoare şi datorită unei intervenţii la timp, pot să aibă o viaţă mai bună în viitor, a precizat primarul Sorin Apostu.
Succesul acestui proiect a atras atenţia altor asociaţii cu activitate similară, astfel că începând cu anul şcolar viitor Primăria va sprijini şi screeningul pentru prevenţia unei alte afecţiuni în care depistarea la vârste precoce face diferenţa. Este vorba despre Sindromul de deficit atenţional şi hiperactivitate (ADHD). Proiectul Ajutor pentru copiii hiperactivi şi cu deficit atenţional, iniţiat de Asociaţia Paşi Înainte – Centru de asistentă psihologică îşi propune informarea parinţilor şi a cadrelor didactice asupra Sindromului ADHD şi pregătirea acestora pentru recunoaşterea acestui sindrom la vârste şcolare mici, astfel încât copiii cu ADHD să beneficieze cât mai repede de sprijin specializat.