Orașul Cluj-Napoca

Împărtășește!

Implică-te! Cluj în imagini

Refacerea infrastructurii de acces la comorile oraşului și întoarcerea acasă a statuii Fecioarei Maria

Data publicării
Categoria

Primăria municipiului Cluj-Napoca a solicitat consultantului pe proiecte europene, societatea Relians, elaborarea unui proiect în vederea accesării unei finanţări nerambursabile din fonduri europene de circa nouă milioane de euro, pentru refacerea unor străzi – eligibile pe proiectul de infrastructură „La pas prin oraşul comoară”. Din banii disponibili prin intermediul axei 1.1 din Programul Operaţional Regional, destinat polilor de creştere Clujul poate depune proiecte de reabilitare a infrastructurii de acces către obiective de interes istoric şi turistic.

Proiectele de reabilitare sunt integrate, prevăzând atât refacerea trotuarelor şi a drumului, cât şi dotările urbane, de la iluminat stradal, arhitectural, până la mobilier urban, care va fi unul special, de natură a creşte valoarea arhitecturală a zonei. Străzile analizate sunt Avram Iancu, Moţilor, Memorandumului, I.C. Brătianu şi Kogălniceanu. Pentru primele patru obiective primăria are în vedere refacerea şi modernizarea căii de rulare, precum şi a trotuarelor. Străzile vor fi refăcute de la nivelul de fundaţie şi asfaltate, iar trotuarele vor beneficia de o reabilitare în acord cu zona instorică în care sunt situate.

Pentru toate cele cinci străzi prevăzute în acest proiect sunt propuse bănci, corpuri de iluminat şi montarea de cişmele, în apropierea şcolilor aflate pe aceste străzi. De menţionat că iluminatul străzii Avram Iancu nu va fi achitat din acest proiect, fiind oferit, după cum am anunţat deja de către compania Siemens Elin şi partenerii lor de la Energobit.

O altă noutate va fi modul de realizare al unora dintre trecerile de pietoni, în special în zonele şcolilor, acestea fiind ridicate la acelaşi nivel cu trotuarele, deci se vor crea nişte praguri de sol late, pe modelul celor care se găsesc în zona istorică a Vienei.

Vor dispărea toate cablurile aeriene de pe aceste străzi, cu excepţia celor pentru troleibuz de pe Memorandumului şi Moţilor. Totodată se vor reconfigura spaţiile de parcare de pe unele dintre aceste străzi astfel încât să se suplimenteze pe Avram Iancu pentru a compensa ceea ce se va pierde pe Kogălniceanu.

În privinţa străzii Kogălniceanu există o abordare mai specială, date fiind obiectivele de interes major situate pe această stradă, dintre care amintim numai statuia Sf. Gheorghe omorând balaurul şi Biserica reformată.

Practic, trotuarele acestei străzi vor fi reabilitate în acelaşi mod cu cele de pe bulevardul Eroilor, cu pietre mari de pavaj din granit, iar în proiect există prevăzut un sistem de iluminat arhitectural special, care să conducă practic paşii trecătorilor către obiectivele pe care îi încurajăm să le descopere într-o promenadă pe strada Kogălniceanu. De asemenea, există o viziune de punere în valoare a statuii Sfântul Gheorghe, care va fi încadrată într-un ochi de apă, prin amenajarea în jurul acesteia a unei fântâni silenţioase. O altă astfel de fântână va fi realizată şi în partea opusă a străzii pentru a crea o unitate structurală. Proiectul se referă la strada Kogălniceanu de la intersecţia cu strada Universităţii, până la zona bisericii.

Viziunea pentru această zonă are în vedere corelarea acestui proiect european cu unul suplimentar, al primăriei – care se va realiza fie din resurse proprii, fie din fonduri nerambursabile – pe noile linii de finanţare care vor fi introduse de către Comisie. Este vorba despre o reconfigurare a zonei actualului parcaj de pe strada Universităţii, construirea accesului la parkingul subteran care va fi edificat pe toată zona acestei străzi şi a străzii Kogălniceanu. Parkingul va avea un singur nivel subteran unde se vor crea 144 de locuri de parcare.

Tot platoul ocupat astăzi de maşini va putea fi reamenjat într-un proiect arhitectural, ae va permite crearea spaţiului necesar reamplasării statuii Fecioarei Maria (aflată astăzi în spatele Bisericii Sf. Petru şi Pavel de pe b-dul 21 Decembrie), care astfel, se va întoarce „acasă”, aşa cum mulţi clujeni îşi doresc. Proiectul este născut din discuţiile cu cetăţenii, care m-au întrebat de multe ori, de ce nu încercăm să punem în valoare acest monument, a precizat primarul Sorin Apostu

Kilometri de străzi şi trotuare sunt cuprişi în acest proiect:

  • Avram Iancu – 16.823 de mp
  • Memorandumului – 7.807 mp
  • Moţilor – 24.640 mp
  • Brătianu – 6.165 mp
  • Kogălniceanu – 10.122 mp

În total se vor reabilita 65.557 mp de străzi şi trotuare.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.