Protocol cu UTCN pentru o ofertă universitară adaptată continuu la cerinţele investitorilor
- Data publicării
- Categoria
- Știri
- Comentarii
- 0
- Trackbacks
- 0
Primăria municipiului Cluj-Napoca a primit invitaţia Universităţii Tehnice Cluj-Napoca de a se alătura demersului iniţiat de aceasta, respectiv de a crea un sistem de comunicare funcţional şi eficient cu beneficiarii finali ai rezultatelor sitemului de învăţământ superior, respectiv cu companiile clujene care angajează absolvenţi ai reputatei universităţi.
Este un semnal puternic pe care primăria îl salută şi căruia spera să i se alăture şi celelalte universităţi clujene, în încercarea de a face din muncipiul Cluj-Napoca un centru universitar orientat către realităţile pieţei muncii. În viziunea UTCN şi a firmelor din domeniile tehnice, Primăria are rolul de a funcţiona ca un liant între aceste părţi, în acest fel făcând funcţională această legătură, pe care şi unii şi alţii o doresc şi au încercat de-a lungul timpului să o creeze.
Sunt fericit să vă anunţ astăzi că, la invitaţia UTCN, vom semna un protocol de colaborare în vederea ameliorării continue şi a adaptării curriculare a diverselor secţii ale facultăţilor din cadrul UTCN pentru a oferi la finalul studiilor, absolvenţi mai compatibili profesional cu ceea ce se caută astăzi pe piaţa muncii. De asemenea, Universitatea Tehnică oferă şi posibilitatea companiilor de a organiza studii postuniversitare de specializare, pentru a asigura formarea profesională continuă, atât de necesară pentru a permite Clujului să rămână competitiv pe piaţă, a afirmat primarul Sorin Apostu.
În această perioadă Cluj-Napoca trece printr-o serie de transformări semnalate de către reprezentaţii unora dintre cele mai importante companii din domeniul IT şi cel al consultanţei de bussines.
Clujul este astăzi atrăgător pentru mâna de lucru calificată, performantă şi cunoscătoare de limbi străine.
Dată fiind concurenţa, „pe viaţă şi pe moarte” pe care, chiar dacă nu se vede, o ducem în fiecare zi cu oraşe de talia Clujului din Polonia, Cehia, Ungaria sau, mai nou, chiar cu Ucraina şi Serbia, este obligatoriu să ne unim forţele şi să luăm măsuri pe termen lung care să anticipeze tendinţele fireşti ale pieţei muncii în domeniile înalt calificate. Ceea ce ne interesează atât pe noi, cât şi pe reprezentanţii firmelor cu care discutăm şi cei ai universităţilor este de a muta centrul de greutate de pe cantitate pe calitate, de pe „low cost” de „high level”, aceasta fiind din punctul tuturor de vedere direcţia în care trebuie să ne îndreptăm, a precizat primarul.
Ce poate face Universitatea? UTCN a propus acest parteneriat primăriei în cadrul politicii sale de deschidere către angajatori şi a preocupării sale pe care a arătat-o constant de a corela oferta educaţională cu cerinţele pieţei muncii. Se poate ajunge până inclusiv la cursuri specializate, „tailor made” – la cererea firmelor, pentru numărul de studenţi considerat necesar.
Ce poate face primăria? Primăria va face, ca şi în cazul parteneriatului cu instituţiile statului, elementul de mediere: prin intermediul aceleiaşi persoane de contact, de la Biroul pentru Investitori, companiile vor putea semnala orice aspect, vor putea solicita întâlniri cu universitatea.
Ce pot face companiile? Firmele clujene pot solicita în orice moment întâlniri, sau consultări pe anumite teme. Acestea au propus şi şi-au arătat deschiderea în a deveni mai transparente pentru viitorii absolvenţi şi a lărgi accesul prin programe de internship sau chiar prin întâlniri ale tinerilor cu specialişti valoroşi din companii, întâlniri care pot avea un rol decisiv în a direcţiona un student către un domeniu anume. Colaborarea este una deschisă, fără limite, iar condiţia de bază ca întreg parteneriatul să fie unul funcţional este ca firmele să solicite punctual ceea ce doresc să se facă.
UTCN este prima universitate care a abordat Primăria în acest sens – un răspuns la ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută, după semnarea protocolului cu forţele de muncă, ITM şi direcţia de finanţe.
Primăria îşi exprimă deschiderea către toate universităţile clujene, pentru că, există nevoi similare la companiile care activează în toate domeniile, de la producţia de medicamente, la ferme zootehnice, sau companii de creaţie, ori furnizare de servicii.
Ne simţim onoraţi bilateral, Primăria şi Universitatea Tehnică, pentru gestul pe care îl facem azi. Trăim o lume cu schimbări rapide şi pline de incertitudine, care trebuie să se adapteze pentru a răspunde nevoilor, universităţile fiind obligate să ştie răspunsuri la întrebări. Un răspuns îl reprezintă protocolul pe care îl semnăm. Un sodaj de al nostru relevă faptul că peste 34% din studenţii UT au fost angajaţi din timpul facultăţii, 84% şi-au găsit un loc de muncă în urma absolvirii cursurilor, iar 72% dintre aceştia au decis să rămână la Cluj-Napoca după absolvire. Învăţământul viitorului va fi guvernat de trei principii – diversitate, personalitate şi transparenţă. Acestea nu se pot face decât cu sprijinul autorităţilor locale. Răspundem cu necesitate la o realitate, a afirmat prof. univ. dr. Radu Munteanu – rector al UTCN
Mesajul esenţial este că trăim într-o lume în continuă schimbare, în care pericolele care ne pot afecta pe termen lung pot fi pe un alt continent, şi capacitatea unei comunităţi de a funcţiona coerent şi coeziv va face diferenţa pe termen mediu în prosperitatea pe care comunităţile o vor putea crea sau menţine.