Orașul Cluj-Napoca

Învață!

Implică-te! Cluj în imagini

Profesorul Michael Shafir returnează Președintelui Traian Băsescu ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de ofițer

Data publicării
Categoria

Prof. univ .dr. Michael Shafir, profesor de relații internaționale în cadrul Universității Babeș-Bolyai, a anunțat vineri seară, într-o emisiune realizată la TVR Cluj, că returnează președintelui Traian Băsescu ordinul Meritul pentru Învățământ în grad de ofițer în semn de protest față de promulgarea de către președintele statului a noii Legi a Educației.

Ordinul i-a fost conferit profesorului Michael Shafir de către Președintele Traian Băsescu în octombrie 2009.

Profesorul Shafir a explicat că este vorba atât de un protest personal, cât și de unul de principiu. Noua lege, a spus, politizează învățământul în spatele unei măști a depolitizării. Dacă până acum în România ne obișnuisem cu o stagnare în spatele unui jargon reformator, de data aceasta avem de a face cu un regres în spatele aceluiași jargon. Autonomia universitară este practic desființată și se politizează învățământul atât la nivelul școlii, cât și la cel al învățământului superior. Ținta principală în acest scop devin cei aproximativ 4.000 – 5.000 de profesori universitari care urmează să fie forțați să se pensioneze pentru a fi înlocuiți cu conducători de doctorate neexperimentați, dar aliniați politicii guvernamentale sau reduși la tăcere de către cei ce au pâinea și cuțitul.

Protestul personal, a spus Shafir, se datorează faptului că noua lege îi permite să lucreze în viitor numai la plata cu ora. Dacă aș fi dorit o asemenea plată, aș fi ales altă meserie, aș fi început-o mult mai tânăr și aș fi practicat-o pe centură. Până acum aș fi strâns destui bani ca să nu mai fiu îngrijorat de o legislație sau alta.

Profesorul Shafir este profesor universitar titular la Facultatea de Studii Europene a Universității Babes-Bolyai. Este Directorul Departamentului de Relații Internaționale al acestei universități și șeful Catedrei de Relații Internaționale la facultatea unde funcționează.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.