Evaluarea activității Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj în anul 2010
- Data publicării
- Categoria
- Știri
- Comentarii
- 0
- Trackbacks
- 0
Azi, 20 Ianuarie 2011, la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, sub conducerea subsecretarului de stat, adjunct al şefului Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din MAI, chestor principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea şi în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor publice locale şi a celorlalte structuri ale ministerului, a avut loc evaluarea activităţii şi a rezultatelor obţinute în anul 2010.
Domnul chestor principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea a apreciat ca preponderent foarte bună activitatea înregistrată în anul 2010 de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj, menţionând în mod expres importanţa continuării pregătirii profesionale a poliţiştilor clujeni pentru integrarea în spaţiul Schengen şi aplicarea cu responsabilitate şi fermitate de către poliţişti a prevederilor legale.
A fost accentuată importanţa asigurării prezenţei poliţiştilor în stradă şi continuarea activităţilor de prevenire pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor şi reducerea riscului rutier, direcţii prioritare ale Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Un alt aspect menţionat de domnul chestor subsecretar de stat în consituie necesitatea continuării activităţilor de prevenire şi combatere a criminalităţii economico-financiare, în contextul aplicării noilor reglementări de abordare a fenomenului evaziunii fiscale, pentru asigurarea unui climat de legalitate a mediului de afaceri.
De asemenea, a adresat multumiri reprezentanţilor autorităţilor publice locale pentru colaborarea existentă cu I.P.J. Cluj, sprijin fără de care activităţile întreprinse de poliţiştii clujeni nu ar fi avut succesul scontat, exprimându-şi încrederea că parteneriatul interinstituţional existent în judeţul nostru va continua şi pe viitor.
Activitatea poliţiştilor clujeni s-a axat în această perioadă pe prevenirea şi combaterea infracţiunilor de natură judiciară, combaterea infracţionalităţii din domeniul mediului de afaceri, asigurarea siguranţei stradale şi reducerea numărului de victime din accidente rutiere, toate acestea fiind domenii de acţiune prioritare ale Poliţiei Române.
În vederea reducerii numărului infracţiunilor şi a participanţilor la săvârşirea faptelor de natură penală la nivelul IPJ Cluj au fost organizate 308 razii în medii cu risc criminogen ridicat şi 7.828 acţiuni cu efective lărgite şi în sistem integrat, care au condus la constatarea a 5.300 infracţiuni, dintre care 4.400 în flagrant.
În cadrul acţiunilor organizate s-a urmărit prevenirea şi combaterea comiterii faptelor cu violenţă în mediul stradal, a furturilor, precum şi depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a celor ce încalcă legea sau comit infracţiuni la regimul circulaţiei.
Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 157.500 sancţiuni contravenţionale, îndeosebi la regimul circulaţiei rutiere şi la Legea nr. 61/1991 republicată, cuantumul aproximativ al acestora, fiind de 64.570.000 lei.
Analizând situaţia statistică, în anul 2010, numărul infracţiunilor sesizate la IPJ Cluj a scăzut cu 5,23% faţă de anul 2009.
Activităţile preventive şi de combatere a fenomenului infracţional desfăşurate în anii precedenţi şi în cursul anului 2010 au avut de asemenea ca rezultat, scăderea pentru prima dată în ultimii ani, a numărului de infracţiuni contra patrimoniului sesizate, cu 5,23%.
În această categorie de infracţiuni, infracţiunile de furt reprezintă 64,36% din totalul faptelor contra patrimoniului sesizate. Furturile au înregistrat o scădere de 8,47 % în anul 2010, scăderi fiind înregistrate în cazul furturilor din locuinţe (9,3%), din societăţi comerciale (17,3%), din autovehicule (25,3%), de auto (20%), din buzunare, poşete (12,4%).
Referitor la infracţiunile contra patrimoniului soluţionate, în anul 2010 la nivelul IPJ Cluj s-a înregistrat o creştere de 18% a acestui indicator statistic, faţă de anul 2009.
Analizând principalele categorii de infracţiuni de natură economico financiară prevăzute în legile speciale, se observă evoluţia ascendentă a constatărilor (începerilor de urmărire penală şi declinare) la evaziunea fiscală cu 38%, la Legea Cecului cu 31%, dar şi la alte infracţiuni care afectează mediul de afaceri.
Criminalitate stradală
În anul 2010, numărul total al infracţiunilor stradale sesizate cunoaşte o scădere de 20,5 % în comparaţie cu perioada cele sesizate în cursul anului 2009.
Furt total: 20,31%. Furt din societăţi comerciale: 44,85%. Furt din buzunare, poşete: 23,91%. Furt de auto: 19,19%. Furt din auto: 23,54%.
În perioada analizată, furturile stradale sesizate scad cu 20,31%, acest gen de fapte reprezentând peste 90 % din totalul infracţiunilor stradale sesizate.
Tot la capitolul infracţiunilor stradale, se poate remarca din analiza indicatorilor statistici, o creştere a gradului de soluţionare a faptelor, cu 20 de procente.
Siguranţa traficului rutier
În această perioadă au fost intensificate acţiunile de prevenire a accidentelor rutiere ţinând cont de principalele cauze generatoare. În acelaşi timp, au fost organizate 3.680 acţiuni, în urma cărora poliţiştii rutieri s-au sesizat de comiterea a 1.843 de infracţiuni.
În timpul acţiunilor organizate, poliţiştii rutieri au aplicat 102.591 sancţiuni contravenţionale, dintre care 21.302 pentru nerespectarea regimului legal al vitezei de deplasare, 18.406 pentru nefolosirea centurii de siguranţă, 8.695 pentru folosirea telefonului mobil şi 718 pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice. Pietonilor le-au fost aplicate 10.452 sancţiuni, iar bicicliştilor şi căruţaşilor 937.
Au fost reţinute 5.688 permise de conducere, din care 4.919 în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru fapte ce atrag această măsură pe loc, 136 pentru cumul de puncte de penalizare, respectiv 738 în vederea anulării, 135 permise au fost reţinute întrucât erau expirate, iar 19 din cauze medicale. Deasemenea, pentru diferite motive temeinice, 2.175 certificate de înmatriculare au fost retrase.
În perioada supusă evaluării s-au înregistrat scăderi în ceea ce priveşte numărul accidentelor grave de circulaţie, persoanele decedate, precum şi persoanele rănite grav şi uşor, astfel: 318 (-65) accidente de circulaţie grave, soldate cu 78 (-26) persoane decedate şi 310 (-42) persoane rănite grav, 98 (-70) persoane rănite uşor.
Cooperare inter-instituţională
Pentru realizarea siguranţei comunităţii s-a urmărit eficientizarea măsurilor întreprinse de către structurile de ordine publică, creşterea capacităţii de acţiune, amplificarea relaţiilor de colaborare şi cooperare inter-instituţională, reducerea timpului de răspuns la solicitarea cetăţenilor sau la producerea unor evenimente.
Având ca prioritate creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, la nivelul judeţului Cluj au fost organizate acţiuni preventiv-reactive, în sistem integrat, în mediile, locurile şi zonele de interes operativ, pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional, în special a infracţionalităţii stradale.
Dispozitivul de ordine şi siguranţă publică din localităţile urbane, în special cel din municipiul Cluj-Napoca, a fost adaptat permanent în funcţie de evoluţia situaţiei operative, fiind suplimentat zilnic cu jandarmi şi poliţişti comunitari care au acţionat în patrule mixte cu poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică ale IPJ Cluj.
Priorităţi de acţiune pentru anul 2011
Având în vedere tendinţele evoluţiei situaţiei operative şi riscurile identificate în urma analizei realizate la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, în anul 2011 activităţile vor fi axate în mod prioritar pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei, diminuarea infracţiunilor de natură judiciară, a infracţionalităţii stradale atât din mediul urbat, cât şi din mediul rural, precum şi pentru reducerea numărului de victime în urma producerii accidentelor rutiere.
Vom urmări totodată creşterea profesionalismului poliţiştilor clujeni, iar acţiunile noastre vor fi circumscrise managementului promovat de conducerea MAI şi IGPR, cu accent pe transpunerea în practică a prevederilor Strategiei naţionale de ordine publică 2010-2013, astfel: îmbunătăţirea siguranţei cetăţeanului și asigurarea unui climat de legalitate mediului de afaceri.