Orașul Cluj-Napoca

Implică-te!

Implică-te! Cluj în imagini

Produsele etnobotanice, interzise la Cluj-Napoca

Data publicării
Categoria

Primăria Cluj-Napoca va interzice, începând din 1 Decembrie 2010, comercializarea, deţinerea şi distribuţia produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinaţii din plante cu efect halucinogen sau euforic, pe raza municipiului. Proiectul de hotărâre privind interzicerea acestor substanţe din magazinele clujene va fi discutat marţi, 30 Noiembrie 2010 în şedinţa Consiliului local.

Măsura a fost luată de către municipalitatea clujeană pentru stoparea comercializării substanţelor care aduc atingere sau pun în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei, ordinea şi liniştea publică, altele decât cele al căror regim juridic este reglementat prin legislaţia în vigoare, pe o rază de 2000 m faţă de unităţile de învăţământ, în urma solicitărilor exprimate de cetăţenii municipiului, asociaţiile de proprietari, instituţiile de învăţământ şi medicale, cu ocazia întâlnirilor publice,

În ultimii ani, pe raza municipiului Cluj-Napoca s-au deschis mai multe magazine care comercializează produse etnobotanice, cu efect halucinogen sau euforic, care funcţionează mai ales pe timp de noapte. Deşi pe produse este menţionat faptul că nu sunt destinate consumului uman, ele sunt achiziţionate tocmai în acest scop, având efect psihotrop şi halucinogen, fiind deosebit de periculoase pentru sănătatea tinerilor, în special, care sunt principalii cumpărători. Plantele, substanţele şi preparatele de acest gen care se comercializează în prezent au rămas în afara reglementărilor legale în vigoare. Ele nu fac parte din categoria celor cuprinse în Legea nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, precum şi în tabelele I, II şi III care precizează plantele, substanţele şi preparatele stupefiante şi psihotrope interzise comercializării. Deşi prin O.U.G. nr. 6/2010 şi H.G. nr. 575/2010 aceste tabele au fost completate cu noi categorii de plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope interzise comercializării, comercianţii au găsit alte substanţe cu acelaşi efect, care nu apar pe lista celor interzise. Activitatea de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă trebuie să se facă în conformitate şi cu respectarea principiilor liberei concurenţe, a protecţiei vieţii şi securităţii consumatorilor, precum şi cu respectarea prevederilor O.G. nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările ulterioare, care interzice atât comercializarea de produse sau prestarea de servicii ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor, cât şi producerea, importul şi comercializarea produselor falsificate sau contrafăcute.

Inspectorii din cadrul Direcţiei Poliţia Comunitară au sancţionat toate societăţile care comercializează acest tip de produse şi au dispus suspendarea activităţii. Din cauză că firmele nu s-au conformat măsurilor dispuse, au fost înaintate cereri către instanţele de judecată, în vederea respectării măsurii de suspendare a activităţii acestora. Din cele 6 acţiuni promovate, în trei cazuri instanţele de fond s-au pronunţat pentru sistarea activităţii.

Cei care vor comercializa astfel de substanţe riscă să primească sancţiuni cuprinse între 2.000 – 2.500 lei. Concomitent aplicării sancţiunii, agentul constatator va dispune, după caz, sesizarea organelor competente în vederea derulării procedurii de confiscare, în vederea distrugerii produselor ce fac obiectul contravenţiei sau închiderea magazinului, conform prevederilor legale în vigoare.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.