Orașul Cluj-Napoca

Fii tu primul!

Implică-te! Cluj în imagini

Jullia și portretele în creion

Data publicării
Categoria

Mi-am propus să aduc în fața voastră câteva persoane care poate nu au parte de o promovare intensă dar care schimbă ceva prin modul lor de a fi sau prin proiectele pe care le dezvoltă.

M-am gândit să încep cu Jullia pe care am cunoscut-o din întâmplare… pe tren. :) Nici nu știu cum au trecut cele trei ore până la destinația noastră însă știu cu siguranță că discuțiile nu s-au oprit acolo.

E genul de om care te inspiră și cu care conversațiile parcă nu se mai sfârșesc. Am avut plăcerea de a discuta cu ea la o cafea chiar în mijlocul lucrărilor sale, de a povesti despre artă și despre portretele în creion, despre tehnica desenului sau despre artiștii internaționaționali pe care îi apreciază.

O mică parte din discuție am păstrat-o pentru voi.

Jullia și portretele în creion

În primul rând te rog să ne spui cum a început toată povestea aceasta cu desenatul?

A început din plăcere, ca un mod de relaxare și de explorare a ceva nou, a ceva ce nu făceam la școală. Mai timidă fiind, nu îmi arătam desenele prietenilor, ci preferam să le prezint pe internet, pe forumuri sau pe DeviantArt. Au început să fie tot mai apreciate și așa am prins curaj. Intrând în aceste mici comunități online am avut termen de comparație și totodată acces la foarte multe informații despre desen. Astfel am reușit să dezvolt mai mult această latură.

Care a fost primul tău desen?

Primul primul nu cred că imi amintesc, însă știu care a fost primul care m-a determinat să continui. În perioada bacalaureatului, prea plictisită de învățat, am început să fac o reproducere a portretului lui Rose (Kate Winslet) din Titanic. Când mă uit acum la el mi se pare stângace, dar atunci mi se părea foarte frumos. Nu știam nimic despre desen, ci doar că ma fascina și îmi plăcea.

Ce te motivează atunci când desenezi?

Bucuria oamenilor când își văd portretul gata. Îmi place să văd că oamenii sunt mulțumiți de ceea ce am realizat. E un feedback foarte bun. Dacă nu sunt total mulțumiți înseamnă că mai am de retușat. Dar totuși desenul în sine mă relaxează și mă ajută să văd lumea mai frumos. E foarte creativ.

Ai pornit de la început cu ideea că vei face bani din pasiunea ta?
Nici gând. Deabia anul trecut pot spune că am trecut mai serios pe partea de comenzi. Și se pare că am sfârșit anul făcând doar comenzi. Sper însa ca de la anu voi face și mai multe pentru mine, adică să desenez teme și idei care îmi plac. Da, dacă vrei poți câștiga bani făcând și ceea ce-ți place.

De ce ai ales varianta desenului în creion și nu cel cu mai multe culori?

Întotdeauna mi-au plăcut fotografiile alb-negru, în special cele vintage de prin anii 1800 – începutul anilor 1900. Aici accentul cade pe contrast, pe jocul de lumini și umbre. E ca și cum ai extrage esența. The piano keys are black and white but they sound like a million colours in your mind după cum spune și Ketie Melua. În cazul culorilor aceste lucruri se pierd, mai importante devenind culorile în sine.

Jullia și portretele în creion

Dacă ar fi să alegi un artist preferat din această nișă, care ar fi el și de ce?

Hmm… sunt mulți artiști care imi plac mult, dar momentan pe locul unu ar fi Laurie Lipton. Mi se pare incredibilă atât tehnica ei, cât și mesajul operelor. La prima vedere ți se pare banal creionul, însă după ce vezi detalii din desenele ei n-o să mai ai aceeași părere. Mii de linii fine hașurate formează compoziții complexe în spatele cărora e o întreagă poveste și/sau ideologie. Chiar dacă a studiat la Carnegie-Mellon University din Pennsylvania, ea însăși mărturisește că e autodidact și asta datorită faptului că profesorii nu o susțineau în a se exprima așa cum dorește.

Ce îți place cel mai mult să desenezi și care sunt temele pe care ți-ar plăcea să le abordezi?

Până acum am explorat mai mult portretistica, atât pentru că mi-a plăcut cât și pentru că mi s-a cerut. Mi-ar plăcea să abordez mai mult partea sentimentală, să reușesc să o expun mai bine atât pe chipuri cât și prin simboluri. Da, mi-ar plăcea să realizez ceva mai simbolist și ceva care să trezească în privitor un sentiment, chiar și un simplu zâmbet.

Cine sunt clienții tăi și ce fel de imagini ți se solicită? Cât de deschiși sunt românii față de genul acesta de produse?

Până acum majoritatea clienților au fost din străinătate, asta datorită site-ului. Chiar dacă e în engleză, am și o prezentare în română. Au fost și comenzi din țară, însă nu știu de ce mi se par mai reticenți românii. Mă contactează, îmi pun întrebări legate de portrete, însă de multe ori rămân la stadiul acesta. Cele mai multe comenzi au fost din Statele Unite și Canada. Îmi place când mi se cer portrete mai complexe, de exemplu să transpun chipurile într-un stil victorain sau să-i transform în gangsteri în stilul anilor 1920.

Cunoști români care au o activitate similară cu a ta?

De fiecare dată când găsesc pe internet câte un artist cu nume român și care lucrează în grafit mă bucur, însă imediat aflu că s-a mutat în Canada, Anglia sau altă țară. Sunt și la noi, dar nu prea mulți, sau cel puțin nu cunosc eu prea mulți. Și asta datorită faptului că nu există o comunitate de acest gen. În afara, în special în State sunt foarte multe. Și pot spune că datorită lor am reușit să dezvolt această pasiune. Cărți de pe Amazon, tutoriale video (pentru cei interesați îl recomand pe Vilppu) și forumuri de specialitate, toate m-au ajutat să învăț să desenez fără să fi urmat o școală de arte. Astăzi poți învăța orice, există informație destulă, poate prea multă. Voință să fie!

Când ne faci o vizită la Cluj?

Asta face parte tot din interviu? :) Sigur că o sa vin, cât de curand. Clujul e un oraș frumos mai ales pentru studenți… mi-ar fi plăcut să-mi petrec anii de studenție acolo.


Interviu de Alexandra CRĂCIUN.

Comentarii (8)

 1. Ina

  I-am vizitat site-ul si e super. Portretele sunt minunate! Felicitari, tine-o tot asa, sper sa iti fie apreciat talentul de cat mai multa lume si felicitari si voua care ati facut interviul si care promovati astfel de oameni!

  Răspunde

 2. ramona

  buna tiam vazut desenele sper sa ajungi o pictorita iti doresc asta din sunflet pt ca esti foarte talentata si eu desenez dar nu asa ca tine miar placea sa fim prietene daca ai dori sa tinem legatura sa vb pe mes id meu e ramo_maite2000

  Răspunde

 3. jullia

  Bună Ramona!
  Mulțumesc mult pentru aprecieri!
  Din păcate nu mai folosesc messanger, dar mă poți găsi pe Facebook http://www.facebook.com/jullia.portraits

  Răspunde

 4. cristine

  deci,Doamne e superb, toate sunt super…….. am incercat si eu sa il fac pe ala ce fetita si trandafirul, dar nu a fost o reusita prea mare. vreu sa fac si eu asemenea desene…………..

  Răspunde

 5. Henike

  Sunt toate extraordinare,creatii mari.esti foarte talentata daca mi.ai putea lasa si mie un id ceva ,as vrea sa vorbesc ceva cu tine:) mersi.

  Răspunde

 6. Igor

  ai talent, indreapta-l spre a aduce lumii bucurie, angajeazate la firma de reclama… vezi shi tu,… ai talent, nu-l irosi in vint, as fi vrut sa pot shi eu desena k tine dar… succese cit mai mari…

  Răspunde

 7. IONELA

  Buna .Am nevoie de un portret cu 2 pers pana marti.Oare este prea tarziu sa fac comada?Daca nu trimite-mi te rog un e-mail pe cik_China@yahoo.com sau suna-ma la 0744 484 851

  Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.