Orașul Cluj-Napoca

Informează-te!

Implică-te! Cluj în imagini

Primul campionat național de futsal din România pentru sportivii nevăzători va avea loc la Cluj-Napoca la finalul lunii noiembrie

Data publicării
Categoria

Primul campionat național de futsal pentru nevăzători din România va avea loc pe 30 Noiembrie 2013, când trei echipe din România se vor întrece pentru titlul de campioană națională. Câștigătoarea va concura apoi cu o echipă din Moldova pentru Cupa Internațională a României.

Sportivii din România au fost selecționați în urma unui cantonament derulat în luna iulie, primul de acest profil din țară, care a oferit sportivilor oportunitatea de a acumula atât cunoștințe teoretice, cât și practice.

În urma cantonamentului din vară, România are acum primul lot național de futsal pentru nevăzători. Echipa este formată din 21 de sportivi, originari din Bacău, Buzău, București și Cluj, cu vârste cuprinse între 16 și 25 ani.

Primul campionat de futsal pentru nevăzători din România debutează sâmbătă, 30 Noiembrie 2013, începând cu ora 10:00, la Fabrica de Sport, din strada Tudor Vladimirescu, Cluj-Napoca.

Futsal pentru nevăzători este jucat de două echipe a câte cinci jucători fiecare (patru jucători și un portar) care concurează după aceleaşi reguli ca și în cazul futsal-ului obişnuit. Singurele modificări pe care le aduce sunt făcute pentru a asigura condițiile de siguranță şi pentru a permite jucătorilor să urmărească mingea şi să se orienteze. Cei patru jucători au deficienţe de vedere, în timp ce portarul are vederea normală. Mingea, spre deosebire de fotbalul obișnuit, conține un sistem de sunet care face zgomot în mișcare.

Futsal pentru nevăzători este o disciplină nouă în România. Până acum, singurele discipline pentru sportivii cu dizabilități de vedere care au fost dezvoltate până la nivel de echipă naţională sunt goalball (un tip de handbal jucat de 2 echipe de trei jucători) şi bowling cu nouă popice, la care România este campioană europeană la ora actuală.

Campionatul de futsal și toate competițiile interne paralimpice au loc sub umbrela campaniei naționale “Susținem adevărații învingători”, lansată de Olympus alături de Comitetul Național Paralimpic (CNP), care are scopul de a sprijini activ sportivii cu dizabilități în lupta pentru victorii, în drumul lor către Rio de Janeiro, unde vor avea loc Jocurile Paralimpice din 2016. Aceasta sprijină, de asemenea, eforturile CNP în a asigura accesul antrenorilor și sportivilor la concursurile naționale și internaționale, precum și pentru a asigura accesul acestora la sălile de antrenament și echipamentele sportive necesare, alături de programe de nutriție.

Campionatul de futsal este o dovadă în plus că mișcarea paralimpică din România este pe drumul cel bun, cu siguranță unul ascendent. Prima echipă națională de futsal este una tânără, înființată abia de câteva luni, dar avem toată încrederea că va fi una dintre cele mai competitive echipe paralimpice din lume. Suntem alături de sportivii noștri și le urăm succes la prima lor competiție de amploare, spune Ilias Pliatsikas, director general Olympus România.

Am așteptat cu nerăbdare să organizăm primul campionat național de futsal, iar acum acest moment a sosit. Marcăm astfel o nouă mare realizare în calendarul nostru paralimpic intern și privim cu încredere și speranță către competițiile internaționale viitoare. În octombrie am paticipat la o competiție internațională în Moldova, și deja suntem invitați în Rusia la o competiție pentru cinci țări, ce va avea loc anul viitor, a declarat Sally Wood-Lamont, preşedinte al Comitetului Naţional Paralimpic Român.

Olympus este deja un partener tradițional al CNP, fiind una dintre primele companii care au sprijinit echipa paralimpică românească la Londra, precum și care a inițiat și dezvoltat o întreagă campanie națională de comunicare pentru conștientizarea mișcării paralimpice și necesitatea de a contribui la povestea lor de succes. Mai mult decât atât, venind în sprijinul persoanelor cu dizabilități, sub conceptul umbrelă Light in the Dark, Olympus este singura companie de bunuri de larg consum din România care a conceput un ambalaj special, inscripționat în alfabetul Braille (pentru laptele de consum OLY), astfel încât persoanele cu deficiențe de vedere să poată avea acces ușor la alimentele de bază, sporind în același timp nivelul lor de independență.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.