Orașul Cluj-Napoca

Votează!

Implică-te! Cluj în imagini

Pe tine ce te face să râzi?

Data publicării
Autor
Alexandru Ifrim

În dimineaţa zilei de miercuri am participat la un eveniment foarte inedit. Hotelul City Plaza a găzduit un seminar pe tema râsului şi a rolului comediei în acest proces.

Invitat la acest seminar a fost Noel Witts, un distins profersor de teatru din Leeds, galez la origini. Audienţa a fost cât se poate de variată, în sală regăsindu-se oameni din toată lumea şi de toate vârstele. Acest amalgam de culturi (nemţi, britanici, ruşi, norvegieni, americani, australieni etc) a jucat un rol foarte important în reuşita acestui seminar.

Pe tine ce te face să râzi?

Profesorul a început prin a ne spune cum a ajuns el tocmai la Cluj, Am aflat că era bine familiarizat cu ţările din fostul bloc comunist, cunoscând în mod deosebit Polonia (unde avea rude), dar deja şi România, pe care a vizitat-o prima oară în urmă cu aproape 20 de ani. Înainte de prima sa vizită, el, la fel ca mulţi alţi străini din Europa de Vest, nu ştia mare lucuru despre ţara noastră, dar manifesta o fascinaţie pentru Ceauşescu şi evoluţia ţării după căderea comunismului. Sibiul l-a impresionat în mod deosebit, numindu-l o mică bijuterie. Încă de la începutul anilor ’90 se dorea ca Sibiul să ajungă Capitală Culturală Europeană, dar pe atunci acesastă idee părea imposibilă. Sibiul însă, s-a ridicat prin cultură şi iată că în 2007 acest vis a devenit realitate.

Domnul Witts a pus foarte mare accent pe felul în care viaţa culturală poate transforma un oraş, şi că prin astfel de festivaluri precum Comedy Cluj sau TIFF, care au potenţialul de a fi catalizatori pentru schimbare socială, şi Clujul poate progresa şi deveni capitală culturală în 2020.

Pe tine ce te face să râzi?

Să ajungem la ediţia din acest an a festivalului Comedy Cluj. Pentru toţi cei prezenţi în sală a fost evidentă tendinţa de comedy-drama pe care o urmează filmele de anul acesta. Au fost unele ce ne-au lăsat uimiţi, altele care ne-au smuls câte un zâmbet din când în când, dar şi filme care ne-au ţinut timp de 90 de minute în hohote de râs.

Şi totuşi, ce-i face pe români să râdă? Dar pe nemţi, britanici, norvegieni? De ce oamenii din ţări diferite sunt amuzaţi de lucruri diferite? Noi, românii, se pare că sunt experţi la a face haz de necaz. Această resemnare cu problemele noastre şi punerea lor într-o lumină comică o împărţim şi cu polonezii, slovacii, cehii şi mai nou, grecii. Dacă mai demult comediile greceşti se centrau în jurul bucuriei de a fi grec, situaţia economică actuală se reflectă şi în filmele lor, acum pline de umor negru şi uşoare nuanţe de sadism (observa cineva din sală).

Pe tine ce te face să râzi?

Dacă australienilor le place să râdă unul de celălalt, celor din Marea Britanie le place să râdă de vecinii lor. Astfel, irlandezii sunt cei uşor nebuni, scoţienii – răutăcioşi, galezii – naivi, provinciali, iar englezii pompoşi peste măsură.

Pe americani par să îi amuze situaţiile cu o sincronizare eşuată, lucrurile care se întâmplă la momentul nepotrivit, suspansul, evenimentele neaşteptate. Reprezentantul lor în sală m-a surprins când ne-a spus că se simte intimidat de euroeni, cu o istorie ce se întinde pe mii de ani, când el face parte dintr-o cultură atât de tânără. Mi-a plăcut analogia umorului american cu jazzul şi ruperile sale de ritm.

Pe tine ce te face să râzi?

Ruşii, se pare, au puţine comedii în ziua de astăzi, nu pentru că nu le-ar plăcea, sau pentru că nu ar avea de ce să râdă, dar pentru că se obţin foarte greu finanţări pentru acest gen de filme.

Concluzia a fost în ziua de astăzi râdem de lucruri de care nici n-am fi îndrăznit să râdem acum 5 sau 10 ani – tragedii, omor în masă, nedreptăţi sociale sau politice. Astăzi, sfiala sau teama nu-şi mai găsesc locul în producţiile cinematografice, libertatea de exprimare fiind una universal recunoscută.


Fotografii realizate de Raluca COZMA.

Opiniile exprimate în acest articol nu reprezintă neapărat poziția Orașul Cluj-Napoca.
Echipa noastră nu își asumă responsabilitatea, explicită sau implicită, asupra eventualelor prejudicii.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.