Orașul Cluj-Napoca

Informează-te!

Implică-te! Cluj în imagini

Investiţiile Primăriei Municipiului Cluj-Napoca din 2011

Data publicării
Categoria

Proiectele de investiţii pe care municipalitatea le-a demarat sau le va iniţia în acest an vor avea dotări şi echipamente care să asigure consumuri reduse, sisteme alternative de obţinere a energiei, precum şi un impact asupra mediului cât mai scăzut.

Acest lucru se întâmplă, pe de o parte pentru că primăria își ia în serios obligațiile care revin din asumarea la nivel național a reduceri noxelor și a demarării de investiții economice şi ecologice, iar pe de altă parte, pentru că, deși azi aceste investiții sunt considerate de nișă, sau la modă, pur și simplu, pe termen lung sunt mai rentabile și mai eficiente.

Aceste condiţii vor fi cuprinse începând din acest an în caietele de sarcini de la licitaţie. În acest sens, în cazul procedurii de atribuire a lucrărilor pentru construirea unui Aqua Parc în cartierul Grigorescu, primăria va prevedea ca o condiţie specială, punctată cu zece puncte obligativitatea ca investiţiile să conţină dotări ecologice care să permită obţinerea de energie prin mijloace cât mai puţin poluante.

Din punctajul maxim ce poate fi obţinut care este de 100 de puncte, se alocă 10 puncte pentru utilizarea surselor de energie regenerabila (panouri solare…) pentru funcţionarea complexului.

De asemenea, Sala mutifuncțională ale cărei lucrări au început deja este un alt proiect care va avea o serie de elemente și dotări economice și ecologice.

Printre cele deja incluse în proiect se numără soluţia propusă pentru acoperirea sălii, care va permite utilizarea la maximum a sursei de iluminare naturală, în timpul nopţii sistemele de iluminat care vor fi utilizate fiind din categoria celor cu consum redus de energie. În plus, primăria a solicitat proiectantului și constructorului să prevadă o serie de lucrări suplimentare de asigurare a economiilor de consum ale acestei săli.

Obținerea energiei din surse neconvenţionale va asigura o administrare eficientă a sălii polivalente pe termen lung.

Printre dotările solicitate de municipalitate pentru Sala Polivalentă se numără sistemele de captare a apei de ploaie de pe terasa clădirii într-un bazin de apă şi folosirea ei la toaletele din grupurile sanitare. Se estimeaza o economie de 3.000 mc de apă pe an.

De asemenea, prin producerea de apă caldă pentru grupurile sanitare cu ajutorul panourilor solare şi a unor bazine de stocare, se poate acoperi necesarul de apă caldă al Sălii Multivalente în proporţie de 70% vara, 30% toamna şi primăvara, şi 10% iarna.

De asemenea, dotarea cu sisteme de producere şi înmagazinarea de energie electrică printr-un sistem de panouri fotovoltaice şi baterii de acumulare ce va asigura 30% din iluminatul exterior arhitectural şi 100% din iluminatul de siguranţă interior pe timpul nopţii al clădirii. Toate aceste investiții vor asigura sălii costuri mult mai uşor de gestionat pentru funcționare, iar pentru oraş – un imobil nepoluant.

Un al treilea exemplu pentru direcţia în care primăria se îndreptă este legat de iluminatul public, referitor la care există deja investiții în derulare, care implementeză economii și sisteme moderne de producere a energiei, iar economiile au început deja să se reliefeze în facturile de consum.

În luna octombrie 2010 compania Elin a atins cifra de 10.000 de becuri instalate în sistemul de iluminat public din Cluj-Napoca, cifră care s-a suplimentat cu aproape 800 de noi corpuri între timp. În planul de extindere din anul 2011 sunt prevăzute montaje pentru cel puţin încă 2.000 de noi corpuri de iluminat – pe partea de extindere.

In ceea ce priveşte acţiunea de modernizare a sistemului existent, economia obţinută pentru fiecare stradă în parte deja realizată este de 35%. Acest lucru se va vedea în final în factura de curent, care va fi mai redusă ca valoare faţă de 2010, dar mai ales faţă de 2004 deşi suprafaţa iluminată din oraş este aproape dublă.

Economii în bani:

  • facturi Electrica primele 2 luni din 2011: 482.803 lei;
  • facturi Electrica primele 2 luni din 2010: 668.781 lei;
  • economie de 25% în 2011 faţă de 2010.

Este normal și obligatoriu pentru o administrație publică să facă aceste investiții, din păcate evidența arată că municipiul Cluj-Napoca este pionier în acest sens. Mai mult, a vorbi despre aceste investiții, înseamnă nimic altceva decât a arăta economia pe care o obții pe termen lung și a încuraja și companiile private să ia în calcul aceste aspecte în investițiile lor, precum și persoanele fizice, care ar putea realiza pe termen lung economii însemnate, a precizat primarul Sorin Apostu.

Procesul înlocuire de corpuri de iluminat a început în 2007, când nici măcar nu exista un inventar al numărului de becuri (stâlpi de iluminat) din municipiu, ci doar o estimare, de circa 16.000. Practic, din acestea 7.500 au fost deja înlocuite, iar restul vor fi perioada următoare.

Noile copuri de iluminat sau o fiabilitate mult sporită. Ele sunt închise ermetic şi garantate pentru minim 16.000 de ore de funcţionare – adică patru ani. În timp ce vechile corpuri necesitau o inlocuire la maxim 10.000 de ore, multe se schimbau în fiecare an.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.