Orașul Cluj-Napoca

Respectă!

Implică-te! Cluj în imagini

Expoziţie de icoane cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşti

Data publicării
Categoria

Şcoala Populară de Arte Tudor Jarda Cluj-Napoca, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj invită publicul interesat la trei vernisaje expoziţionale, cu tematică religioasă, cu ocazia apropierii Sfintelor Sărbători de Paşti.

Joi, 14 Aprilie 2011, publicul clujean este invitat în spaţiul Galeriei 55 (strada Fabricii de Zahăr, numărul 51), începând cu ora 16:30, la vernisajul primei părţi a Expoziţiei de icoane pe sticlă Icoana… parte din suflet iar vineri, 15 Aprilie 2011, începând cu ora 17:00, iubitorii de frumos şi de artă sunt invitaţi în spaţiul Galeriei ARTE (strada Vasile Alecsandri, numărul 1) la vernisajul celei de-a doua părţi a aceleiaşi expoziţii.

Pe simezele celor două expoziţii reunite sub acelaşi nume Icoana… parte din suflet vor putea fi privite şi admirate icoane realizate în cursul anului educaţional 2010-2011, de către cursanţii secţiei iconografie a şcolii, secţie condusă de doamna expert Livia Petrescu. Temele icoanelor sunt diverse, abordate de fiecare cursant în stilul aparte al sufletului său, tehnica fiind cea specifică sticlei. Toate icoanele prezente aici sunt lucrate după principiul tradiţional, autorii inspirându-se din izvoade vechi unde se pot observa elemente caracteristice zonelor de unde au fost preluate: felul de reprezentare al personajelor, echilibrul cromatic, numărul de personaje intr-o scenă sau numărul de scene într-o icoană, chenare reprezentative care conţin flori, sfoară răsucită (zona Nicula), steluţele zonei Făgăraş (Ţara Oltului), Braşov (Scheii Braşovului),

Pe lângă acestea, o parte din icoane sunt realizate după izvoade preluate din icoanele pe lemn, dar transpuse în elementele sticlei. Se disting prin numărul puţin de personaje, uneori chiar şi singular, central, prin corectitudinea reprezentării, prin lipsa bordurilor decorative. Cu toate că sunt preluate din cu totul altă zonă iconografică, a fost păstrată cromatica specifică zonei Nicula.

Duminică, 17 Aprilie 2011, începând cu ora 18:00, toţi cei interesaţi sunt invitaţi la Biserica Ortodoxă cu hramul Naşterea Domnului din cartierul Gheorghieni, zona Hermes, la vernisajul unei expoziţii cu ocazia sărbătorii de Florii, unde, pe lângă minunate tablouri cu flori vor putea fi admirate icoanele realizate în tabăra de iconografie pe care Şcoala de Arte “Tudor Jarda” Cluj o organizează la Mănăstirea Schimbarea la faţă din Voivodeni, judeţul Sălaj.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.