Orașul Cluj-Napoca

Împărtășește!

Implică-te! Cluj în imagini

In memoriam: Bartolomeu Anania (1921-2011)

Data publicării
Categoria

Rectoratul şi comunitatea Universităţii Babeş-Bolyai au aflat cu tristeţe de încetarea din viaţă a Mitropolitului Bartolomeu Anania şi-şi exprimă profundul regret. Scriitorul, educatorul, ierarhul Bartolomeu Anania lasă în urmă un gol imens, care va fi greu de acoperit.

De la instalarea ca Arhiepiscop de Cluj, în 1993, Bartolomeu Anania a exercitat un rol plin de iniţiative şi impulsuri fecunde pentru învăţământul teologic clujean. Între izbânzile sale, la loc de frunte se situează conlucrarea ecumenică încărcată de naturaleţe cu celelalte biserici ale creştinătăţii, acţiunile de consolidare a Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii Babeş-Bolyai şi, cel mai recent, înfiinţarea Fundaţiei Bartolomeu Anania pentru sprijinirea cu burse a elevilor şi studenţilor nevoiaşi. Zeci şi zeci de tineri s-au bucurat de acest sprijin

Opera literară a lui Valeriu (Bartolomeu) Anania rămâne dintre cele de referinţă în epocile pe care el le-a parcurs. Memoralistica sa a impresionat prin sinceritate şi redare fără ocolişuri a drumului vieţii sale. Ca scriitor religios, Bartolomeu Anania ne-a lăsat o moştenire impresionantă, înăuntrul căreia se detaşează memorabila traducere a Bibliei în limba română, a şaptea astfel de traducere în istoria culturii române. În orice cultură, traducerea Bibliei, opera fondatoare a lumii civilizate – este o întreprindere maximă. Bartolomeu Anania nu numai că este autorul unei astfel de întreprinderi, dar ne-a lăsat şi o concepţie asupra Bibliei şi asupra traducerii însăşi. Bunăoară, el a optat – la distanţă de literaturizarea Bibliei, ca şi de contemporanizarea forţată a textului – pentru o traducere cât mai fidelă, căutând să redea ceea ce numea graţia muzicală a teologiei.

În raport cu privirea Bibliei ca scriere ce stârneşte curiozitatea sau ca operă literară ori ca depozitar al unei concepţii despre lume, Bartolomeu Anania a propus lecturarea Bibliei din perspectivă comparatistă şi cu preocuparea redării conţinutului lăuntric al cărţii cărţilor.

Ca ierarh, Bartolomeu Anania a condus cu exigenţă şi rigoare o instituţie cu răspunderi complexe, iar faptul că sub îndrumarea sa bisericile din eparhie au fost mereu arhipline este cel mai grăitor. Tema atingerii unei noi joncţiuni între cultură şi credinţă – pe care a anunţat-o la inaugurarea din 1993 – a rămas călăuzitoare pentru acţiunea sa.

Tânăr înzestrat şi energic, Bartolomeu Anania s-a înscris la trei facultăţi deodată – Medicină, Teologie şi Muzică, încât şi mai târziu a putut trage beneficiile unei formaţii culturale cuprinzătoare.

Personalitate profilată puternic în spaţiul clujean, transilvan, românesc şi internaţional, Bartolomeu Anania a jucat un rol caracterizat prin preocuparea pentru lucrurile bine făcute. Exemplara sa prezenţă în spaţiul nostru va rămâne un imbold pentru ca noile generaţii să se preocupe de articularea culturală proprie într-un mod cât mai relevant şi mai dedicat celorlalţi.

Odihnească-se în pace!

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.