Orașul Cluj-Napoca

Fii tu primul!

Implică-te! Cluj în imagini

De la ignoranţă la minciună

Data publicării
Autor
Alexandru Ifrim

Traian Băsescu a reluat la TVR1 ideea răsuflată după care rezultatele la bacalaureatul 2011 sunt consecinţele „reformei Marga” şi acuză direct „desfiinţarea şcolilor profesionale” şi „eliminarea tehnicienilor din educaţie”. Fiind plecat în străinătate la data emisiunii, răspund abia astăzi.

Nu insist asupra faptului că elevii care au susţinut bacalaureatul în 2011 erau în clasa a I-a în 2000 şi au petrecut sub regimul Băsescu vreo şapte ani. Este evident că regimul avea timp să-i pregătească. În fapt, prin decidenţii săi diletanţi, tocmai regimul Băsescu este acela care le-a afectat destinul. Fac trei observaţii, deocamdată.

Prima este că Traian Băsescu a desfigurat democraţia şi a împins ţara într-o criză cuprinzătoare (cea mai gravă din istoria ei modernă!). El sugerează mai nou că cei din jur nu-l merită (Se ştie că funestul Hitler cocheta la urmă cu aceeaşi idee). Nu putem, însă, să nu observăm că pe unde a trecut Traian Băsescu s-a cam prăbuşit totul: situaţia flotei navale a României, a căilor ferate, a autostrăzilor, a capitalei, a reţelei sănătăţii, a serviciilor publice, a economiei, mai nou a educaţiei oferă probe concludente. Traian Băsescu nu pare să se priceapă la astfel de lucruri, dar îi atacă cu aplomb pe alţii, căutând să-i inducă în eroare pe cei din jur. Oricum, Traian Băsescu ar face mai bine să-şi completeze cunoştinţele lacunare cu care spune că a venit din liceu (se ştie ce însemna nota 750 la liceu în timpul său) şi din institut, pentru a putea vorbi în cunoştinţă de cauză despre educaţie.

Nu au existat în timpul mandatului meu de ministru (1996-2000) desfiinţări de şcoli profesionale şi reduceri de personal didactic. Dimpotrivă: s-au creat şi modernizat zeci de şcoli profesionale noi, liceele s-au diversificat ca profil, s-a înfiinţat direcţia formării profesionale în ministerul educaţiei, România a aplicat un program performant în domeniu, care a atras elogii la Bruxelles şi Torino. Directorul General numit de mine (un inginer foarte capabil) reprezenta PD-ul domnului Petre Roman, partid pe care respectivul director l-a părăsit atunci când Traian Băsescu s-a instalat la conducere. Acum acel director conduce un institut european al formării profesionale. Îl invit pe Traian Băsescu să consulte arhivele şi să se documenteze înainte de a vorbi. El poate consulta volumul Andrei Marga, Anii reformei 1997-2000 (EFES, Cluj, 2007) – în care sunt listate, chiar de către oamenii săi, legile, hotărârile de guvern, ordinele ministeriale pe care le-am promovat – pentru a-şi da seama că bate câmpii la TVR 1. Traian Băsescu nu poate indica vreo probă în favoarea alegaţiilor sale, din motivul simplu că falsifică lucrurile şi în chestiunea educaţiei, ca şi în alte chestiuni.

Traian Băsescu a agreat, ca membru în două guverne (în care am fost împreună), măsurile „reformei Marga”, cum îi place să spună. Cu acea reformă România era la nivelul ţărilor din Europa Centrală şi a încheiat în mai 2000 primul capitol de negociere (care s-a numit „educaţie şi formare profesională”) în aderarea la Uniunea Europeană. Cine este de vină că transporturile, de care răspundea Traian Băsescu, n-au trecut acel examen? Cine este de vină că Traian Băsescu confundă studenţii şi profesorii cu odraslele agramate ce aveau nevoie de proptele şi vrea reducerea cheltuielilor cu educaţia? Cine este de vină că Traian Băsescu s-a înconjurat de sfătuitori mediocri (un amestec de parveniţi, plagiatori, afacerişti) în educaţie? Cine este de vină că Traian Băsescu a creat şi în educaţie o stare de dezorganizare şi a demotivat, deopotrivă şi amplu, elevii, studenţii şi profesorii? Traian Băsescu ar trebui să compare documentele „reformei Marga” cu mormanele de prostii ce constituie legislaţia sa, cu care îşi face iluzii astăzi. Ar putea reţine astfel că toate măsurile ce-l încântă (curriculum la dispoziţia şcolii, descentralizarea, bacalaureatul diferenţiat, clasificarea universităţilor, pactul naţional în educaţie etc.) sunt preluate din acea reformă. Nu „reforma Marga”, care-l preocupă atât de mult pe Traian Băsescu, este la originea crizei educaţiei în România actuală, ci măsurile incompetente ale regimului Băsescu. Aşa cum un moldovean isteţ a spus: „tot ceea ce este bun în legea lui Băsescu este copiat din măsurile anterioare de reformă, iar ceea ce este nou în acea lege, este doar aberant”.

Opiniile exprimate în acest articol nu reprezintă neapărat poziția Orașul Cluj-Napoca.
Echipa noastră nu își asumă responsabilitatea, explicită sau implicită, asupra eventualelor prejudicii.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.