Orașul Cluj-Napoca

Dezvoltă!

Implică-te! Cluj în imagini

Ce tipuri de website-uri necesita gazduire VPS?

Data publicării
Categoria

Gazduirea VPS (Virtual Private Server) este unul dintre cele mai interesante tipuri de gazduire web. Se situeaza undeva la mijloc intre gazduirea partajata si serverele dedicate, impartasind trasaturi similare cu conturile de gazduire in cloud. Caracteristicile VPS-ului il fac potrivit pentru o gama larga de utilizari, respectiv tipuri de website-uri.

VPS-ul este cunoscut pentru:
• Mediu izolat
• Scalabilitate buna a resurselor
• Disponibilitate garantata a resurselor
• O gama larga de tipuri de sisteme de operare
• Securitate sporita
• Performante superioare
• Acces root
In timp ce din punct de vedere tehnic gazduirea VPS poate fi utilizata in aproape toate scopurile, exista unele avertismente cu privire la acest lucru. De exemplu, securitatea superioara o face mai buna decat gazduirea partajata pentru site-uri web comerciale, cum ar fi magazinele online. Cu toate acestea, abilitatile tehnice necesare pentru a gestiona VPS-ul pot cauza eforturi mai mari decat este necesar pentru site-urile simple.
Sa luam in considerare cateva dintre cazurile de utilizare ale unui VPS.

Tipuri de website-uri care ar trebui sa opteze pentru gazduirea VPS
1. Site-uri web mici
In acest articol ne referim la acele site-uri web mici cu continut redus, nevoi simple si niveluri mai scazute de trafic web.
Planurile VPS vin in doua variante – VPS-uri cu administrare inclusa si VPS-uri fara administrare. In timp ce VPS administrat elimina o parte din complexitatea utilizarii serverului, acestea sunt adesea semnificativ mai scumpe decat planurile VPS fara administrare.
Planurile de gazduire VPS fara administrare necesita cunostinte de administrare a serverelor si a retelelor. Aceasta situatie poate reprezenta o provocare pentru unii, provocare care nu este neaparat necesara.
2. Magazine online
Un VPS poate fi utilizat pentru gazduirea web a magazinelor online. Site-urile de comert electronic necesita performante ridicate, fiabilitate superioara si cel mai important, securitate ridicata.
Desi este posibil sa incepeti cu gazduirea partajata si apoi sa treceti la VPS, pentru magazinele online nu este o varianta recomandata. Migrarea odata ce site-ul dvs. functioneaza poate implica costuri semnificative si chiar timpi de nefunctionare. Iar daca puneti in balanta costul unui VPS fata de gazduirea partajata de multe ori nu are sens sa luati in considerare gazduirea shared (partajata) in acest scenariu. Este mai bine sa incepeti direct cu un VPS si sa scalati resursele usor, pe masura ce traficul creste.
3. Aplicatii web
Aplicatiile web sunt putin mai complexe deoarece sunt diferite de majoritatea tipurilor de site-uri web standard. In general, aplicatiile web tind sa necesite medii specializate si sa consume o cantitate mai mare de resurse decat site-urile web obisnuite.
Deoarece gazduirea VPS este configurabila, dezvoltatorii de aplicatii web sunt siguri ca instrumentele de care au nevoie vor fi disponibile. Daca ati configurat ceva care ar putea sa nu fie potrivit pentru nevoile dvs., puteti pur si simplu sa distrugeti intregul mediu si sa il implementati din nou, de la zero.
Controlul extrem de granular va ofera capacitate de micromanagement asupra tuturor lucrurilor din mediul dvs. VPS. Aplicatiile web ar putea necesita un grad mult mai mare de scalabilitate a resurselor, iar furnizarea instantanee a resurselor VPS poate oferi exact acest lucru.
4. SaaS (Software ca serviciu)
In mod similar aplicatiilor web, VPS-urile sunt foarte potrivite pentru implementarile Software-as-a-Service (SaaS). SaaS este furnizarea de servicii bazate pe web pentru utilizatori si a devenit din ce in ce mai populara.
Implementarile SaaS trebuie adesea sa serveasca multi utilizatori pentru a fi profitabile. Acest lucru necesita atat o cantitate mare de resurse, cat si disponibilitatea garantata a acestora. Chiar daca gasiti gazduire partajata care ofera resurse rezonabile, un singur cont compromis pe acelasi server ar putea afecta functionarea serviciului.
Mediul izolat al unui VPS garanteaza disponibilitatea permanenta a resurselor si ofera o securitate mai mare utilizatorilor. Posibilitatea de personalizare il face ideal pentru a rula orice ar putea avea nevoie SaaS pentru a functiona.
5. Site-uri web corporative
Se considera ca site-urile web corporative necesita resurse mai mari pentru a gestiona volumul de trafic primit. Mai important, site-urile web corporative necesita planuri care sunt mult mai fiabile decat ceea ce poate oferi gazduirea partajata. Gazduirea VPS are de obicei garantii de functionare mai bune.
Site-urile web corporative, chiar daca ofera doar continut static simplu, sunt reprezentari digitale ale marcii ceea ce inseamna ca pot fi considerate ca parte a imaginii companiei. Din acest motiv, orice timp de nefunctionare sau orice erori pot aduce prejudicii semnificative marcii.
Fiabilitatea oferita de planurile VPS reprezinta un factor important in atenuarea acestui risc. In comparatie cu impactul potential al afectarii reputatiei marcii, costul putin mai mare al planurilor VPS nu are nicio relevanta.
6. Site-uri web de stiri
Termenul „news website” poate fi interpretat in diferite moduri. Cu toate acestea, pentru a avea succes, site-urile de stiri trebuie sa fie actualizate continuu si sa poata gestiona cantitati semnificative de trafic web, chiar daca sunt construite pur si simplu pentru monetizare prin publicitate.
Ambele cerinte fac parte integranta din ceea ce sunt capabile planurile VPS. In multe cazuri, planurile de gazduire partajata sunt limitate in ceea ce priveste volumul de trafic pe care il pot gestiona.
Site-urile moderne de stiri trebuie sa tina cont de nevoia de a gestiona continut de diferite tipuri. Continutul multimedia, cum ar fi clipurile video si audio, va necesita mai multe resurse pentru a fi gestionat eficient.
Datorita evolutiei aplicatiilor web precum Sistemele de Management al Continutului (CMS), pe aceste platforme incep sa fie construite tot mai multe site-uri de stiri. In timp ce CMS-ul poate usura lucrurile pentru proprietarii de site-uri, ele pun, de asemenea, o presiune sporita asupra resurselor de gazduire web. Pe masura ce site-uri ca acestea cresc in complexitate si volum, este sigur ca o migrare la gazduirea VPS poate fi inevitabila in viitorul apropiat.
7. Website-uri educationale
La prima vedere, majoritatea site-urilor web educationale ofera materiale simple, legate de activitatea institutiei . Cu toate acestea, este posibil sa nu realizati ca multe servesc si ca un portal catre un backend mult mai complex.
Portiunea ascunsa a site-urilor educationale este adesea locul in care studentii actuali si personalul academic se pot autentifica pentru a accesa date si sisteme restrictionate. Aceasta poate include orice, de la materiale digitale de invatare pana la sisteme de procesare a imprumuturilor pentru studenti.
Aceasta zona necesita o securitate mai mare si resurse care nu se gasesc de obicei in planurile de gazduire partajata. Din acest motiv, site-urile web educationale sunt in mod normal gazduite pe planuri mai avansate, cum ar fi gazduirea VPS sau servere dedicate.
Majoritatea institutelor educationale vor avea echipe IT dedicate capabile sa gestioneze mediile VPS cu usurinta. Institutiile mai mici pot opta pentru planuri VPS gestionate.
8. Site-uri web comunitare si site-uri wiki
Site-urile comunitare si wiki sunt putin mai dificil de evaluat si aproape intotdeauna se rezuma la volumul de trafic. Site-urile wiki si comunitare mai mici pot fi rulate pe gazduire partajata, deoarece ofera si ele o gama larga de optiuni in aplicatiile web implementabile astazi.
Cu toate acestea, din cauza elementului de securitate care poate intra in joc, ar trebui luata in considerare gazduirea VPS. Daca aceste site-uri gestioneaza si stocheaza cantitati mari de date despre utilizatori securitatea suplimentara pe care o ofera un VPS este un beneficiu care trebuie luat in seama.

Concluzie
Dupa cum probabil v-ati putut da seama pana acum, gazduirea VPS este o optiune foarte flexibila. In functie de cazurile de utilizare discutate in acest articol, gazduirea VPS poate fi cu administrare inclusa sau fara administrare. In unele implementari, cum ar fi magazinele online, planurile VPS sunt importante si ar trebui utilizate pe cat posibil.
In alte cazuri, cum ar fi site-urile Wiki si comunitare, poate oferi functii de securitate imbunatatite, pe care este bine sa le aveti. Totusi, in aceste scenarii, VPS nu este intotdeauna necesar, iar utilizatorii pot opta pentru gazduire partajata.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.