Orașul Cluj-Napoca

Respectă!

Implică-te! Cluj în imagini

Ce altceva mai mult decât știi deja, ar trebui să afli despre Transilvania?

Data publicării
Autor
Constantin DURA

În primul rând, lucrul interesant pe care noi, românii, îl știm, dar ceilalți mai puțin, e că Transilvania nu abundă în vampiri; de fapt, nu poți găsi nici măcar unul, deși ar fi destul de interesant să fie așa. Reputația Transilvaniei pentru existența acestor creaturi s-a creat pornind de la doi vampiri: celebrul Dracula al lui Bram Stoker – care este probabil cel mai prosper concept „exportat” al Transilvaniei și Nosferatu, din filmul clasic al lui F.W. Murnau din 1922. Este o regiune care înoată în istoria literară și cinematografică, iar legenda vampirilor inspiră și astăzi activități diverse, campanii, evenimente.

Când cauți Transilvania pe Google, primele rezultate sunt cu siguranță despre regiunea țării noastre, pe care mulți o consideră misterioasă. Și mulți dintre străinii care o caută fac acest lucru pentru că se îndoiesc de existența sa. Mergând mai departe, pe paginile următoare, unde rareori ajungem, există o mulțime de alte utilizări ale numelui. Există o Transilvania în Lexington, Kentucky, reprezentând numele unui colegiu privat de arte liberale, care oferă o abordare personalizată a comunității prin 46 de specialități. Transilvania este, de asemenea, primul capitol al unei serii de jocuri de aventură create de Antonio Antiochia și publicate de Penguin Software. Acest prim joc a fost lansat în 1982 pentru Apple II, Atari 8-bit și Commodore 64. Versiunile Amiga și Atari ST, publicate în 1986, au adăugat o grafică specială dublă Hi-Res cu 16 culori, plus noi locații și puzzle-uri. Jocul a fost adaptat și pentru iPhone. Mândri sunt cei care se numesc transilvăneni în viața de zi cu zi, dar și cei care folosesc acest cuvânt ca nickname. Acest lucru a fost făcut de reprezentantul României la The Sunday Million 15th Anniversary, care s-a desfășurat anul acesta și care reprezintă un eveniment unde numeroși jucători de poker se adună pentru a-și demonstra față în față abilitățile pe care le-au dobândit în timp ce descopereau online acest sport mental. “The Transylvanian” a avut o performanță bună până în ultima zi, când a dat startul jocului împreună cu liderul jetoanelor, Kade, care a ajuns să fie denumită câștigătoare în cele din urmă.

Jurnalistul britanic Jeremy Clarkson este de părere că Transilvania are cel mai bun drum din lume, care este, bineînțeles, Transfăgărășanul. Și, la drept vorbind, este destul de greu să nu fii de acord cu această afirmație. Mulți dintre noi nu l-am traversat niciodată, dar probabil știm că este o șosea șerpuitoare care se întinde pe aproximativ 151 kilometri între Transilvania și Țara Românească. „Drumul către cer”, așa cum a mai fost denumit, a fost construit la o altitudine de peste 2.000 de metri, în timpul anilor 1970 și, în consecință, este considerat „un monument al megalomaniei care mișcă pământul”.

Pe lângă faptul că e misterioasă, Transilvania e și gustoasă. Este locul în care a fost preparat pentru prima dată kurtos-ul sau cozonacul secuiesc, ori, cum e numit în engleză, „the chimney cake”. Faimos în multe locuri din Europa acum, dar având rădăcinile în Transilvania, acest desert modest este un produs de patiserie de o mărime destul de generoasă, cilindric, copt pe o spirală de lemn, care îi oferă și centrul gol. Este acoperit cu miere și zahăr sau nucă măcinată. Acești cozonaci sunt deosebit de populari la nunți, unde toată lumea are șansa la o rotație a cilindrului într-un cuptor din cărămidă; un proces care durează adesea ore întregi, dar mereu merită efortul.

Cei mai mulți străini nu se gândesc că poate exista și mai mult mister dincolo de Dracula. Ei bine, există un secret mult mai înfricoșător. Este vorba despre Pădurea Hoia-Baciu – Triunghiul Bermudelor din Europa de Est. Copacii frumos strâmbați și răsuciți creează o priveliște ciudată și au inspirat nenumărate povești populare, conform cărora mulți oameni au dispărut în pădure, posibil smulși de spiritele care posedă ele însele copacii. Au fost menționate tot felul de activități paranormale, inclusiv vampirii – din nou – fantome și OZN-uri, fiind astfel considerată una dintre cele mai înspăimântătoare păduri din lume.

Transilvania este una dintre mândriile țării noastre și a devenit chiar un obicei ca mulți utilizatori de Instagram să își adauge în descrierea profilului – Made in Transylvania. Merită apreciere, la fel ca multe alte zone din România și, cu fiecare ocazie, putem să descoperim mai multe din tainele sale.

Opiniile exprimate în acest articol nu reprezintă neapărat poziția Orașul Cluj-Napoca.
Echipa noastră nu își asumă responsabilitatea, explicită sau implicită, asupra eventualelor prejudicii.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.