Orașul Cluj-Napoca

Distrează-te!

Implică-te! Cluj în imagini

Ajutoare la încălzire

Data publicării
Categoria

Primăria municipiului Cluj-Napoca a început distribuţia de formulare pentru ajutoarele la încălzire. Acestea se pot ridica de la primăriile de cartier, de la Centrul de Informare pentru Cetăţeni de la sediul Regiei Autonome de Termoficare (strada 21 Decembrie) şi de la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială (strada Şt. O. Iosif) şi de pe site-ul primăriei.

După completarea şi obţinerea actelor doveditoare solicitate în fiecare dintre cazurile de solicitare pentru ajutoare, cetăţenii pot să depună aceste cereri la sediul RAT (pentru asociaţiile de proprietari, luni-joi orele 8-15, vineri, orele 8-13), la primăriile din cartierul unde locuiesc şi la Centrul de Informare pentru Cetăţeni (aici doar între orele 12 şi 14 pentru a nu bloca activitatea registraturii).

Cererile pentru ajutorul pe luna noiembrie se pot depune până la data de 20 noiembrie. Perioada pentru care se acordă ajutor este, potrivit legii, noiembrie – martie

Incă de anul trecut, pentru a putea face verificările necesare să ne asigurăm că cei care vor primi aceste ajutoare sunt numai cei care au nevoie de ele am creat un program informatic care va procesa toate aceste date şi le va compara cu alte baze de date ale administraţiei locale, pentru a identifica situaţiile în care persoane incompatibile conform legii încearcă să ceară aceste ajutoare.

În total în iarna trecută la Cluj-Napoca, numărul total al cererilor a fost de 9.009 cereri, au fost acceptate 8.358 (88%) şi s-au alocat 1.520.827 lei.

Care sunt subvenţiile de la guvern? Practic, subvenţile de la Guvern între 10% şi 90% pentru persoane cu venituri medii pe membru de familie între 155 şi 615 lei rămân neschimbate însă anul acesta s-au adăugat două categorii speciale, respectiv pentru familiile cu venituri medii între 615,1 lei – 786 lei primesc o subvenţie de 5% iar persoanele singure cu venituri între 786 lei – 1082 lei primesc un ajutor de 10% din factura la încălzire.

Prin modificarea condiţiilor de acordare a ajutoarelor de încălzire – formă de suport social care a fost menţinută în Ordononanţa Guvernului, un număr mai mare de clujeni vor putea beneficia de dreptul legal de a primi acest ajutor de încălzire. Normele vechi prevedeau un venit minim de 615 lei/membru de familie pentru a putea beneficia de 5% reducere la factura de încălzire, indiferent dacă era din sistem centralizat, centrale de apartament sau lemne ori cărbuni.

Noua Ordonanţă creşte acest plafon la 786 de lei/membru de familie, astfel încât va putea creşte şi categoria de beneficiari.

Mai mult, pentru persoanele singure, pentru care până acum nu exista nici o măsură de suport financiar, s-a introdus o prevedere prin care vor putea beneficia de reducere între 10% şi 100% clujenii care locuiesc singuri şi au venituri de maximum 1.082 lei – minim 155 lei sau mai puţin.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.