Orașul Cluj-Napoca

Ascultă!

Implică-te! Cluj în imagini

Adi HĂDEAN: „Clujul are pulsul apropiat de al meu, ne înțelegem bine.”

Data publicării
Categoria

Când mă gândesc la Adi HĂDEAN, primul lucru care îmi vine în minte este costumul lui de bucătar pe care scria Happy Cook cu roșu. Pe vremea aceea visam să lucrez într-un restaurant și să îmi fac un costum cu un mesaj asemănător. Întâmplarea face că nu știam nimic despre el și că ulterior am găsit minunatul său blog. Nu a durat mult și deja eram abonată prin RSS, fan pe Facebook și follower pe Twitter.

Motivul e simplu: chiar și dacă nu ar avea talentul acesta legat de bucătărit, e o adevărată plăcere să citești rândurile lui. Scrie din inimă, gătește cu multă pasiune și transmite mai departe o jovialitate greu de egalat.

Ai scris pe blogul tău că ai părăsit Oradea și te-ai mutat la Cluj. De ce această alegere?

A fost foarte simplu: iubita mea a primit o ofertă de serviciu în Cluj. Am decis să ne mutăm, lucru pe care l-am făcut fără ezitări.

Povestește-ne câte ceva despre Cluj, ce reprezintă pentru tine, ce ai schimba și dacă te-ai gândit vreodată să te muți în alt oraș.

Clujul e casa mea de acum. M-am adaptat aproape instantaneu și în trei luni am ajuns să-i cunosc geografia mai bine decât mulți dintre taximetriștii cu care am circulat în ultimii doi ani. Clujul e un loc bun pentru mine, are pulsul apropiat de al meu, ne înțelegem bine. De schimbat n-aș schimba nimic, orașul evoluează în ritmul său și pe mine mă mulțumește asta. De mutat nu m-aș muta decât dacă aș avea o justificare serioasă.

Cum ai ajuns să lucrezi la Irish & Music Pub și cum a fost experiența de acolo?

La Irish&Music Pub am fost chemat în calitate de consultant dar am rămas să lucrez aproape opt luni acolo. A fost o experiență interesantă, o perioadă în care am învățat multe lucruri despre mine și despre limitele mele. M-am atașat foarte tare de local și în continuare mă simt acolo ca acasă, deși nu mai lucrez pentru ei de ceva vreme.

Când iei masa în oraș ce fel de restaurante preferi?

Restaurantele mici și liniștite.

Ce restaurante recomanzi prietenilor care vin în Cluj (bineînțeles, atunci când tu nu ești prin zonă să le gătești)?

Am o listă întreagă dar o să pomenesc aici doar cel mai nou intrat pe listă: Restaurantul VIA de pe Inocențiu Micu Klein. L-am descoperit acum câteva zile și am fost impresionat de el.

Dacă ar fi să te gândești la câteva preparate din bucătăria clujeană, care ar fi acelea și cum se diferențiază ele?

Ciudat, în afară de varza a la Cluj, n-am descoperit încă un fel de mâncare caracteristic Clujului dar de negăsit în alte părți ale Ardealului. Asta ar trebui să le dea de gândit puțin celor care au restaurante în Cluj. Bucătăria locală e neglijată și-i păcat. Dacă vorbim despre mâncarea făcută în casă, să știi că primesc destul de des mâncare de la proprietarii imobilului în care locuiesc. Gătesc foarte bine dar mâncarea seamănă mult cu a mamei mele, din Maramureș. Impresia mea e că felul de a găti și de a mânca al târgoveților (asta suntem, până la urmă) s-a uniformizat în România, păstrându-se caracterul regional dar estompându-se caracterul local al mâncării. Avem mult de pierdut dacă nu încercăm să redescoperim diferențele subtile date de apartenența la o zonă sau alta.

Din câte știu, undeva prin 2009 ai obținut o diplomă de bucătar prin intermediul unei firme specializate din Cluj. Poți să ne povestești mai mult despre această experiență?

Nu știu ce aș putea să povestesc, nu sunt un exemplu bun. În momentul în care am decis să obțin calificarea, aveam deja o felie de experiență în domeniu. Totuși, aveam nevoie de diplomă așa că am urmat drumul care trebuia urmat pentru asta.

A meritat investiția și cât de mult a contat obținerea acestei diplime?

Cum să spun, până acum nu mi-a cerut nimeni diploma, în schimb a trebuit să fac mâncare pentru a dovedi că mă pricep. Diploma e bună dar nu te face bucătar. Te poate ajuta să devii un bucătar mai bun pentr că-ți permite să lucrezi legal într-o bucătărie și, firește, îți permite să avansezi spre treptele superioare. Dar asta ține în primul rând de tine, nu de diplomă.

Pentru pasionații în ale bucătăriei, le recomanzi să urmeze o școală de bucătari sau altă variantă?

Dacă vrei să devii bucătar profesionist, trebuie să faci o școală, chiar dacă începi printr-un curs de felul acesta. Dacă ești doar pasionat de bucătărie dar gătești numai pentru familie și pentru prieteni, n-ai nevoie de cursul acesta ori de o școală de bucătari.

Pregătești ceva pentru Clujeni? Unde te găsim dacă vrem să mai savurăm din bucatele tale?

Deocamdată nu gătesc în Cluj dar pregătesc o serie de evenimente tematice care vor începe în Octombrie și se va încheia în Ianuarie. O să vă anunț în curând unde și în ce fel.


Interviu de Alexandra CRĂCIUN. Fotografie realizată de Imagia.ro.

Comentarii (1)

  1. picsel

    sărumâna pentru masă!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.