Orașul Cluj-Napoca

Gândește!

Implică-te! Cluj în imagini

70 de apartamente sociale pentru clujeni din fonduri Europene

Data publicării
Categoria

Prin proiectele sociale pe care municipalitatea le-a realizat pentru a atrage fondurile europene disponibile prin POR Axa 1.1 clujenii vor ave ala dispoziţie alte 70 de locuinţe sociale cu una şi două camere.

Beneficiarii direcţi vor fi cei cuprinşi pe listele de priorităţi ale Consiliului local, persoane în nevoie, fie evacuate din locuinţe retrocedate, fie clujeni cu venituri reduse, sau afecţiuni care îi condamnă la lipsă de activitate. Alături de cel 66 de locuinţe noi date în folosinţă în săptămâna trecută, Cluj-Napoca este oraşul cu cele mai bune rezultate la capitolul „locuire” pentru persoane cu nevoi speciale (136 de unităţi locative).

Locuinţe Sociale de Calitate, strada Albac, numărul 21 – semnare contract finanţare

În această săptămână Primăria Cluj-Napoca va semna contractul de finanţare din fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, axa 1.1 destinată polilor de creştere pentru proiectul „Locuinţe sociale de calitate”, strada Albac, numărul 21.

Proiectul a fost depus spre finanţare în septembrie 2010, a trecut de toate etapele de evaluare, fiind actualmente în faza de semnare. Vor fi demarate procedurile de achiziţie a lucrărilor de reabilitare, a serviciilor de dirigenţie de şantier, a serviciilor de publicitate, a serviciilor de audit, precum şi a serviciilor de asistenţă tehnică din partea proiectantului.

Proiectul Locuinţe Sociale de Calitate, strada Albac, numărul 21, depus pentru reabilitarea şi modernizarea imobilului situat în municipiul Cluj-Napoca, urmăreşte ca, prin intermediul unei soluţii de proiectare durabilă să se realizeze reconversia funcţională a obiectivului investiţional .

Principalele categorii de lucrări necesare vor fi:

  • Lucrări de consolidare în tronsonul nord al blocului din strada Albac;
  • Lucrări de izolaţii la acoperişul existent;
  • Realizarea unei scări exterioare pentru accesul la etajele superioare;
  • Lucrări de arhitectură, prin care se va realiza recompartimentarea actualei funcţionalităţi.

Astfel, vor fi create prin recompartimentare, un număr de 24 locuinţe sociale destinate cetăţenilor, viitori beneficiari ai rezultatelor proiectului.

Fiecare dintre cele 24 de locuinţe sociale vor dispune de o camera de zi, precum şi de o baie şi bucătărie individuale. Poziţionarea lor în cadrul imobilului reabilitat va fi astfel: la parter se vor amenaja 8 apartamente iar la etajele superioare se vor amenaja câte 4 apartamente. De asemenea, la parter va fi pusă în funcţiune o centrală termică pentru asigurarea încălzirii întregului imobil.

Finisajele propuse: pardoselile vor fi din lemn ceea ce va asigura protecţie termică. La nivelul băilor şi al bucătăriilor, pardoseala va fi din gresie. Tâmplăria de faţadă este de tip termopan din PVC, uşile de acces în incintă la intrare şi pe holul casei scării vor fi din PVC iar uşile de intrare în apartamente vor fi metalice. Balustradele la casa scării sunt din confecţii metalice, iar zugrăvelile exterioare vor fi lavabile în culori calde. Pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi, la intrarea în clădire va fi montată o rampă de acces special.

Prin HCL numărul 230 din 14 iunie 2011 a fost aprobat proiectul şi cheltuielile bugetare legate de proiectul „Locuinţe sociale de calitate”, strada Albac, numărul 21, astfel:

Bugetul total al proiectului este de 2.062.312,00 lei, din care 1.621.431,85 lei reprezintă suma nerambursabilă solicitată din cadrul programului, iar 440.880, 15 lei reprezintă cofinanţarea de la bugetul local.

Perioada de implementare a proiectului este estimată la 16 luni de la semnarea contractului de finanţare, implicând planificare multianuală bugetară.

Case sociale integrate pentru comunitate – strada Iuliu Coroianu, numărul 5 – evaluare în vederea precontractării

Un alt proiect de acelaşi tip este cel privind reconversia funcţională a unui imobil deţinut de municipalitate pe strada Iuliu Coroianu. „Case sociale integrate pentru comunitate”, strada Iuliu Coroianu, numărul 5, se află actualmente în faza de evaluare, urmând ca după rapoartele favorabile ale experţilor să se treacă la cea de precontractare.
După semnarea contractului de finanţare între Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional şi Municipiul Cluj-Napoca vor fi demarate procedurile de achiziţie a lucrărilor de reabilitare, a serviciilor de dirigenţie de şantier etc.
Proiectul urmăreşte ca, prin reconversia funcţională a obiectivului investiţional, să fie realizate 46 de locuinţe sociale cu una şi două camere.

Principalele categorii de lucrări necesare vor fi:

  • Lucrări de consolidare, reabilitare şi recompartimentare a corpurilor care fac obiectul investiţiei;
  • Lucrări de demolare pentru corpurile aflate într-o stare avansată de degradare;
  • Lucrări de amenajare parcare şi locuri de joacă pentru copii;
  • Realizarea pentru persoanele cu dizabilităţi a unei platforme de acces la etajele superioare ale imobilului, precum şi montarea unei rampe de acces special la intrarea principală;
  • Lucrări de arhitectură, prin care se va realiza recompartimentarea în sensul modificării funcţionalităţii obiectivului investiţional pentru realizarea de locuinţe sociale;
  • Lucrări de izolaţii care vor genera creşterea eficienţei energetice a imobilului cu un procent de 60%.

Bugetul total al proiectului este de 10.116.118,74 lei, din care 7.987.461,62 lei reprezintă suma nerambursabilă solicitată din cadrul programului, iar 2.128.657,12 lei reprezintă cofinanţarea de la bugetul local. Perioada de implementare a proiectului este estimată la 24 de luni de la semnarea contractului de finanţare, implicând planificare multianuală bugetară.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.