Orașul Cluj-Napoca

Împărtășește!

Implică-te! Cluj în imagini

Statui și monumente

Monumentul Memorandiștilor

Monumentul Memorandiştilor este dedicat luptei de emancipare naţională a românilor transilvăneni şi omagiu adus fruntaşilor memorandişti, judecaţi şi condamnaţi la Cluj în 1894.

Află mai multe

Grupul statuar Şcoala Ardeleană

Grupul statuar Şcoala Ardeleană este ridicat în cinstea corifeilor mişcării cultural-naţionale de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea: Samuil Micu (1745-1806), Gheorghe Şincai (1754-1816) şi Petru Maior (1761-1812).

Află mai multe

Statuia Sfântul Gheorghe ucigând balaurul

Statuia originală a fost realizată în anul 1373 de către meşterii clujeni Martin şi Gheorghe, fiii pictorului Nicolae din Cluj, fiind prima statuie ecvestră de for public a Renaşterii timpurii din Europa, executată în bronz. Comanda a fost dată de către împăratul Carol al IV-lea, rege al Boemiei, actualmente statuia fiind amplasată în Palatul Regal din Praga.

Află mai multe

Lupa Capitolina

Este o copie fidelă a Lupei Capitolina din Roma şi a fost dăruită în anul 1921 de către municipalitatea din Roma oraşului Cluj, ca simbol al latinităţii românilor. Monumentului i s-a adăugat un basorelief al împăratului Traian, executat de sculptorul Ettore Ferrari (1849-1930) şi inscripţia ALLA CITTÀ DI CLVJ, ROMA MADRE, MCMXXI.

Află mai multe

Statuia lui Baba Novac

Statuia lui Baba Novac, operă a sculptorului Virgil Fulicea, a fost amplasată în faţa Bastionului Croitorilor în anul 1975 în amintirea generalului lui Mihai Viteazul.

Află mai multe

Obeliscul Carolina

Este monumentul laic cel mai vechi al oraşului. Statuia este o coloană memorială, realizată în amintirea vizitei la Cluj a împăratului Francisc I şi a soţiei acestuia, Carolina Augusta, între 18-27 August 1817, pentru a calma spiritele datorită foametei din oraş de după războaiele napoleoniene. Împăratul a luat parte la Zilele Sf. Ştefan, din 20 august, a prezidat şedinţa Dietei şi a vizitat Spitalul orăşenesc.

Află mai multe