Orașul Cluj-Napoca

Informează-te!

Implică-te! Cluj în imagini

Palate

Informații despre palatele din Cluj-Napoca.

Palatul Bánffy

Construit în perioada 1774-1785, la comanda contelui György Bánffy, viitor guvernator al Transilvaniei, este primul și cel mai frumos edificiu laic baroc din Transilvania, ultima lucrare a arhitectului german J. E. Blaumann.

Află mai multe

Palatele Statusului romano-catolic

Construite în perioada sistematizării orașului și a reamenajarii pieței centrale, clădirile gemene marchează accesul înspre actuala stradă Iuliu Maniu, supranumită strada în oglindă, datorită simetriei aproape perfecte.

Află mai multe

Palatul Széki

Construit în 1893 după planurile arhitectului Pecz Samu, maestrul neogoticului maghiar, a aparținut profesorului Széki Tibor, rectoral universității maghiare în anii 1933-1934 și cel mai important farmacist al vremii, care a studiat la Berlin cu elevul lui Adolf von Baeyer, câștigătorul premiului Nobel pentru chimie în anul 1905.

Află mai multe

Palatul Elian

Construit în anul 1891, la comanda unui important negustor de vinuri clujean, Viktor Elian, palatul este situat pe malul Someșului și are un discret aer parizian, electric, cu elemente de inspiație renascentistă și barocă.

Află mai multe

Palatul Berde

Era numit Palatul Being, după numele comanditarului său, Benigni Samuel, vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie Cluj, un respectat măcelar al urbei.

Află mai multe

Palatul Babos

Construit în anii 1890, edificiul face parte din complexul arhitectural de pe malul Someșului, care includeși paletele Széki, Berde și Elian.

Află mai multe

Palatul Teleki

Construit în perioada 1790-1795 după planurile arhitectului vienez Joseph Leder (care a colaborat și la construcția Castelului Bánffy de la Bonțida), palatul aparține barocului târziu, cu elemente de clasicism. Succesiunea de pilaștri prevăzuți cu capiteluri lucrate cu mare măiestrie îi conferă unicitatea în peisajul arhitectural clujean.

Află mai multe

Palatul Toldalagy – Korda

Construit între anii 1803-1809 după planurile arhitectului italian Carlo Justi, palatul reprezintă una dintre cele mai frumoase clădiri ale orașului din perioada de trecere de la baroc la clasicism.

Află mai multe

Palatul Sebastyen

Numită după comanditarul său, un important antreprenor local, este o clădire monumentală, consruită în anii 1900, în stil secession.După electrificarea centrului orașului, în 1906, la parter a fost inaugurat primul cinematograf cu sediul propriu din Cluj, numit Apollo (astăzi Cinematograful Arta).

Află mai multe