Orașul Cluj-Napoca

Fii tu primul!

Implică-te! Cluj în imagini

Obeliscul Carolina

Este monumentul laic cel mai vechi al oraşului. Statuia este o coloană memorială, realizată în amintirea vizitei la Cluj a împăratului Francisc I şi a soţiei acestuia, Carolina Augusta, între 18-27 August 1817, pentru a calma spiritele datorită foametei din oraş de după războaiele napoleoniene. Împăratul a luat parte la Zilele Sf. Ştefan, din 20 august, a prezidat şedinţa Dietei şi a vizitat Spitalul orăşenesc.

Pentru a construi statuia, s-a cerut aprobarea împăratului şi s-au strâns fonduri de la clujeni, însă statuia a fost terminată cu sprijinul financiar al procurorului oraşului, Topler Imre. A fost inaugurată la 4 octombrie 1831, de ziua Sf. Francisc.

Obeliscul cu înălţimea de zece metri, îngerul purtând efigiile într-o cunună de lauri şi cei patru vulturi de piatră care ţin în plisc lauri sunt opera clujenilor Anton Csürös şi Nagy Samuel. Cele două basoreliefuri, în stil Biedermeier, reprezentând emblema Clujului, au fost realizate de renumitul sculptor vienez Iosif Klieber.

În partea estică se vede intrarea împăratului cu soţia (loc numit poarta centrală), în partea vestică se arată vizita împăratului şi soţiei sale la spitalul oraşului, oferind bani unei femei sărmane îngenuncheate la poarta acestuia. Ca o curiozitate deosebită, sculptorul a modelat şi o lampă cu petrol, însă în Cluj iluminatul de acest fel a fost introdus la 1827.

Carolina Augusta a oferit spitalului din Piaţa Muzeului nr. 6 o donaţie, iar din 1818 spitalul s-a numit Spitalul Carolina, fiind însă dărâmat în 1914.

Iniţial, Obeliscul Carolina a fost amplasat în actuala Piaţă a Unirii (fosta Piaţă Mare). În anul 1898, odată cu sistematizarea oraşului, el a fost mutat în actuala Piaţă a Muzeului (fosta Piaţă Mică).


Informații oferite de Primăria Municipiului Cluj-Napoca prin Centrul de Informare Turistică.

Contact

Ultima actualizare:

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.