Orașul Cluj-Napoca

Muncește!

Implică-te! Cluj în imagini

Colecția de Istorie a Farmaciei

Colecţia este găzduită de cea mai veche farmacie din Cluj, La Sfântul Gheorghe, a cărei primă atestare documentară datează din anul 1573.

De la începutul secolului al XVIII-lea şi până în anul 1949 s-a putut reconstitui succesiunea neîntreruptă a proprietarilor acesteia: Alexander Schwartz (1727-1749), Tobias Maucksch (1752-1802), Tobias Samuel Maucksch (1802-1805), Johann Martin Maucksch (1805-1817), urmat de văduva acestuia (1817-1822), Daniel Szlaby şi moştenitorii săi (1822-1863) şi de familia de farmacişti Hintz (1863-1949).

La originea colecţiei se află donaţia de obiecte farmaceutice transilvănene a profesorului Iuliu Orient (1869-1940), expusă în anul 1904 într-una dintre sălile Muzeului Ardelean, îmbogăţită pe parcursul timpului prin alte donaţii valoroase care ilustrează activitatea farmaceutică din Transilvania între secolele XVI-XIX .

În holul de acces se poate vedea o hartă cu firmele farmaciilor care au fost atestate în Transilvania, de la sfârşitul secolului al XV-lea până în secolului al XVIII-lea, iar lângă hartă se află bustul prof. Bologa, V.L., (1892-1971), şeful catedrei de Istoria Medicinei şi Farmaciei din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Cluj. Profesorul Bologa a fondat în anul 1954 Muzeului Farmaciei din Cluj, situat în această veche farmacie a Clujului. Ulterior, Muzeul Farmaciei a primit numele de Colecţia de Istorie a Farmaciei, fiind subordonată Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei. Structura farmaciei medievale transilvănene este similară cu aceea existentă în alte ţări ale Europei acelor timpuri. Farmacia avea o Oficină (încăperea în care se vindeau medicamentele). O altă încăpere, Camera materialelor era destinată depozitării materiilor prime folosite pentru producerea medicamentelor cât şi medicamentele produse în laboratorul farmaciei. Laboratorul era spaţiul destinat producerii medicamentelor prin diferite tehnologii. În acest scop farmaciştii se inspirau din diferite farmacopei, dispensatorii precum şi alte cărţi vechi în care erau trecute, în cele mai mici detalii, tehnica de realizare a fiecărui produs farmaceutic.

Program de vizitare

  • luni – vineri / 10:00 – 16:00
  • joi / 12:00 – 18:00

Colecția de Istorie a Farmaciei este deschisă pentru vizitare în ultima sâmbătă din fiecare lună, în intervalul orar 10:00 – 16:00. În ziua de luni, imediat următoare, colecția este închisă pentru vizitare.

Tarife de vizitare

  • 3 lei / expoziții temporare / persoana

Ghidaje

  • 5 lei / limba română, fără programare (depinde de disponibilitate ghid)
  • 20 lei / limba română, cu programare (asigurat)
  • 30 lei / limba engleză (depinde de disponibilitate ghid)

Intrarea elevilor, studenților şi a pensionarilor beneficiază de o reducere de 50% din prețul biletelor de vizitare pentru adulți plus o taxă de timbru. Intrarea gratuită pentru preșcolari, veterani, muzeografi, studenți UBB istorie, card ISIC și City Card.

Contact

Ultima actualizare:

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.