Orașul Cluj-Napoca

Vinde!

Implică-te! Cluj în imagini

Cetățuia

Situată la o altitudine de 405 m, are aspectul unui platou pe care a fost construită, în secolul al XVIII-lea de către austrieci, o fortificaţie de tip Vauban, cu ziduri, bastioane şi o redută, care adăpostea clădiri administrative, garnizoana şi depozitul de armament.

La exterior era înconjurată cu un val de pământ. Fortificaţia avea rol de control asupra oraşului, dar şi acela de închisoare, mai ales în timpul Revoluţiei de la 1848. Aici a fost închis şi executat cunoscutul umanist şi luptător sas Stephan Ludwig Roth, unul dintre eroii Revoluţiei. Din fortificaţie s-au mai păstrat o parte din ziduri, câteva clădiri, iar reduta a fost transformată în Turnul Paraşutiştilor.

Istoria recentă consemnează ridicarea pe colina Cetăţuii a Hotelului Belvedere, o construcţie masivă şi modernă. Dealul Cetăţuia reprezintă, totodată, şi un important punct de belvedere, tot aici fiind amplasată Crucea de pe Cetăţuie (arhitesc Virgil Salvanu), care aminteşte de martirii Revoluţiei de la 1848. Crucea a fost amplasată în anul 1995, în locul celei din lemn, distrusă de autorităţile comuniste în anii ’50 ai secolului trecut.


Informații oferite de Primăria Municipiului Cluj-Napoca prin Centrul de Informare Turistică.

Ultima actualizare:

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.