Orașul Cluj-Napoca

Vinde!

Implică-te! Cluj în imagini

Werther

Data
Loc
Opera Națională Română Cluj-Napoca

Duminică, 4 Octombrie 2015, începând cu ora 18:30, Opera Națională Română Cluj-Napoca te invită la spectacolul intitulat Werther de Jules Massenet.

Spectacolul deschide în mod oficial stagiunea 2015-2016.

Premiera-eveniment ”Werther” revine la aproape nouă decenii de la prima sa montare pe scena Operei clujene din anul 1928 și reprezintă o inițiativă cultural-artistică de mare însemnătate, proiectul fiind o colaborare între instituția lirică din Cluj și o echipă regizorală franceză, reputată pentru punerea în scenă a ”fenomenului wertherian”. Caracterul deosebit al evenimentului premierei este completat de două momente festive: reamplasarea Stemei României Unite pe frontispiciul sălii de spectacol a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, după o absență de 67 ani și onorarea mezzosopranei Viorica Cortez la împlinirea a 50 de ani de la debutul său pe aceeași scenă. Premiera operei ”Werther” respectă tradiția evenimentelor lirice mai puțin convenționale ale Operei Române din Cluj, evenimentul fiind pus în scenă în interiorul teatrului liric și totodată transmis live pe ecrane LED instalate în Piața Unirii, marcând închiderea Herbstfest – Festivalul de Toamnă al Economiei Germane, un eveniment organizat de DWNT – Asociația Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord, parteneri ai instituției.

Spectacolul-premieră, pregătit în doar câteva luni de muncă intensă pe scenă, în culise și în ateliere, este creația regizorului Nadine Duffaut și a scenografului Louis Désiré, care au stabilit o strânsă relație de colaborare cu dirijorul József Horváth, Vocal Coach Viorica Cortez, Asistentul de regie Tiberius Simu și soliștii ambelor distribuții ale spectacolului: Călin Brătescu și Hector Lopez (ambii interpreți ai lui Werther), Iulia Merca, Cristina Damian și Maria Jinga (Charlotte), Cristian Hodrea, Horațiu Ruști (Albert), Petru Burcă, Șimonfi Șandor, Florin Pop, Sergiu Colțan, Beniamin Pop, Florin Sâmpelean, Diana Țugui, Lucia Bulucz, Oana Trîmbițaș, Alexandru Potopea, Tatiana Oltean, Bogdan Nistor, Alexandra Hordoan, precum și Corul de Copii Junior VIP, coordonat muzical de Anca Mona Mariaș.

Absolventă de muzicologie la Sorbonna, Nadine Duffaut a semnat regia a numeroase spectacole aclamate în Franța și peste hotare, repertoriul său incluzând creațiile lui G. Verdi, G Puccini, J. Massenet, G. Bizet, V. Bellini și J. Offenbach. Incursiunea și profunzimea eroului Werther, vulnerabilitatea naturii umane și complementaritatea de neînlocuit a libretului cu partitura lui Massenet sunt cel mai bine explicate de către regizorul Duffaut:

„Mă preocupă la Werther claritatea expresiei gândurilor profunde. Partitura lui Massenet ilustrează întocmai acest aspect. Cum poate fi tradusă această simplitate, acest parcurs al vieții ce se desfășoară asemenea unui râu care se îndreaptă spre mare fără ca nici un alt traseu să fie posibil… aceasta este pentru mine provocarea. Natura mereu prezentă este reprezentarea perfectă a timpului care trece fără ca nimic să îl poată opri, până la moarte. Trebuie, așadar, să ne adâncim, fără zgomot, în meandrele gândurilor lui Werther și să ne simțim exaltați de bucuria Sophiei. Prezența anumitor personaje creează un contrast doar pentru a putea plânge mai bine alături de Charlotte. Dar, înainte de toate, nu trebuie sa uităm fraza muzicală care vă spune tot ceea ce cuvintele nu pot exprima, impunând respect și umilință față de ceea ce este scris. Iată ce am urmărit să obțin…”

Werther, poetul romantic prin excelență, a prins viață în romanul renumitului scriitor J. W. von Goethe, ”Suferințele tânărului Werther”, care a devenit imediat după lansarea din anul 1774 un fenomen al epocii, popular în cafenele, saloanele literare, în universități și pe stradă. Compozitorul Jules Massenet a pus povestea lui Werther pe note și a prezentat-o în premieră mondială în 1892, la Teatrul Imperial Hofoper din Viena, fiind apoi purtată pe marile scene mondiale, ajungând să fie jucată de 1.100 de ori doar la Opéra Comique din Paris.

Realismul și intensitatea trăirilor lui Werther, complexitatea emoțională, sentimentele reprimate și dramatismul operei sunt fidel și fascinant reprezentate de scenograful Louis Louis Désiré. Captivat de ”febra wertheriană”, L. Désiré a debutat în anul 2007 cu regia, decorul și costumele pentru o producție ”Werther” la Teatrul Colón din Buenos Aires, aceasta devenind o capodoperă-reper pentru scenograful care a realizat spectacole pe cele mai importante scene ale lumii.

Noua montare ”Werther” se bucură și de implicarea distinsei mezzosoprane Viorica Cortez, Vocal Coach al protagoniștilor spectacolului. Premiera coincide cu aniversarea a 50 de ani de la debutul său pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca cu opera ”Samson și Dalila”. Teatrul liric din Cluj a fost pe atunci singurul din țară care a permis prezentarea spectacolului în limba franceză, constituind astfel o pregătire fundamentală pentru rolul dificil pe care V. Cortez avea să îl prezinte pe scena Operei din Toulouse, unde a câștigat Marele Premiu la Concursul Internațional de Canto Toulouse. Acesta a propulsat-o către cele mai înalte culmi lirice, devenind unul dintre cele mai sonore nume ale solisticii internaționale. Cariera impresioantă, dăruirea și implicarea constantă a doamnei Cortez în viața lirică clujeană vor fi onorate în seara de 4 octombrie prin oferirea unei distincții speciale.

Premiera operei lui J. Massenet este parte a proiectului Opera 4 Youth inițiat de Opera Națională Română din Cluj-Napoca cu scopul de a ieși în întâmpinarea publicului larg, în special a celui tânăr, din dorința de a-i trezi interesul cultural-artistic, pasiunea lirică și a-l atrage în sala de spectacol. ”Werther” redezvăluie, astfel, scena teatrului liric clujean în fața unei noi stagiuni ce se anunță bogată în proiecte inovative, premiere și montări pe scene neconvenționale, care readuc opera și arta în stradă, în mijlocul pulsant al comunității locale și sunt complementare titlului Cluj Capitală Europeană a Tineretului 2015.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.