Orașul Cluj-Napoca

Gândește!

Implică-te! Cluj în imagini

Werther

Data
Loc
Opera Maghiară Cluj

Miercuri, 18 Noiembrie 2015, începând cu ora 18:30, Opera Maghiară Cluj-Napoca te invită la spectacolul intitulat Werther.

Opera ce pulsează cu poezie, pasiune și suferință este una dintre cele mai de preț creații lirice mondiale, ce relevă frumusețea muzicii franceze și este apludată pe cele mai înalte scene ale lumii. Noua montare a creației lui Massenet revine la Cluj la nouă decenii de la premiera de pe aceeași scenă, fiind rezultatul colaborării dintre teatrul liric român și o echipă regizorală din Franța, formată din regizoarea Nadine Duffaut și scenograful Louis Désiré, care s-a bucurat de implicarea distinsei doamne Viorica Cortez, vocal coach al proiectului.

Spectacolul pus în scenă miercuri, 18 noiembrie, îl aduce în fața publicului clujean pe reputatul dirijor Friedrich Pfeiffer, unul dintre cei mai apreciați dirijori din Austria. Născut la Hainburg, acesta a intrat în contact cu muzica clasică încă din copilărie, fiind membru al celebrului Cor de Băieți din Viena, o promițătoare rampă de lansare pentru mulți dintre muzicienii aclamați la nivel internațional. Inițial performând ca artist instrumentist, Pfeiffer a cântat timp de două decenii în numeroase orchestre, urmând ca în anul 1985 să se afirme pe plan internațional și ca dirijor, fiind un invitat permanent al orchestrelor din Praga, Salzburg, Japonia și Viena, iar din 2011 este și dirijor-invitat al Operei Naționale din Chișinău.

Werther, poetul romantic prin excelență, a prins inițial viață în romanul renumitului scriitor J. W. von Goethe, ”Suferințele tânărului Werther”, care a devenit imediat după lansarea din anul 1774 un fenomen al epocii, popular în cafenele, saloanele literare, în universități și pe stradă. Compozitorul Jules Massenet a pus povestea lui Werther pe note și a prezentat-o în premieră mondială în 1892, la Teatrul Imperial Hofoper din Viena, fiind apoi purtată pe marile scene mondiale, ajungând să fie jucată de 1.100 de ori doar la Opéra Comique din Paris. Un real succes!

O distribuție de primă clasă: Hector Lopez, în rolul tânărului poet Werther, Maria Jinga –invitată, debut, întruchipând o gingașă și inocentă Charlotte, Cristian Hodrea, determinatul Albert, Simonfi Sandor (Le Bailli), Sergiu Coltan- invitat (Schmidt), Beniamon Pop, Bogdan Nistor, Oana Trîmbițaș- invitată (Sophie), Alexandra Hordoan, Călin Nițulescu, alături de micuții invitați ai Corului de copii ”Junior VIP” Matei Bojan, Vlad Corb, Karina Mitrana, Anda Popovici, Alessia Ilea și Natalia Barz, în rolul micilor frățiori, coordonați muzical de Anca Mona Mariaș. Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca se află sub bagheta dirijorului Friedrich Pfeiffer.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.