Orașul Cluj-Napoca

Creează!

Implică-te! Cluj în imagini

Sînziana şi Pepelea

Data
Loc
Teatrul Național Lucian Blaga

Duminică, 6 Octombrie 2013, începând cu ora 20:00, Teatrul Naţional Lucian Blaga Cluj-Napoca te invită la spectacolul de teatru Sînziana şi Pepelea de Vasile Alecsandri.

Durata spectacolului: două ore.

Regia: Alexandru Dabija. Scenografia: Cristian Rusu. Muzica originală: Ada Milea, Anca Hanu. Coregrafia: Florin Fieroiu. Asistent costume: Cătălina Chirilă. Asistent regie: Leta Popescu

În distribuție: Adriana Băilescu, Patricia Brad, Ionuţ Caras, Cătălin Codreanu, Adrian Cucu, Miriam Cuibus, Cristian Grosu, Anca Hanu, Cătălin Herlo, Silvius Iorga, Radu Lărgeanu, Miron Maxim, Romina Merei, Angelica Nicoară, Dragoş Pop, Cristian Rigman, Matei Rotaru și Irina Wintze

Vasile Alecsandri a scris „feeria naţională în cinci acte” Sînziana şi Pepelea în 1880. Concepută ca o operă eroi-comică, ca parodie, ori feerie a anotimpurilor, dar şi ca alegorie politică, piesa îmbină toate aceste planuri. Eroii lui Alecsandri sînt nişte „anti-eroi nu numai prin raportare la modelul care a inspirat piesa – basmul popular – ci şi prin structura lor”, după cum observă criticul Mircea Ghiţulescu. În ediţia îngrijită a volumului de teatru apărut la Editura Dacia din Cluj în 1986, la care a scris şi prefaţa, criticul îl caracteriza pe Alecsandri ca fiind un „spirit moderat”, care „a caricaturizat cu măsură, a îmbinat planul real cu cel fantastic” dovedindu-se un modernist avant la lettre pentru dramaturgia românească a timpului şi care „a realizat o operă complexă de o certă polisemie prin posibilităţile foarte variate de interpretare pe care le oferă”.

Aceste multiple aspecte ale piesei sînt speculate inspirat de regizorul Alexandru Dabija, care transpune feeria lui Alecsandri într-un basm muzical în care personajele răsar ca indivizi cu contururi clare pentru ca în momentul următor să facă parte din masa compactă a mulţimii, ca un fel de zmeu cu mai multe capete. O Sînziană-cîntăreaţă şi un Pepelea-interpret din cimpoi, într-un amalgam de situaţii mustind de umor savuros, marca regizorului Alexandru Dabija.

Manifestarea face parte din cadrul evenimentului Întâlnirile Internaţionale de la Cluj.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.