Orașul Cluj-Napoca

Respectă!

Implică-te! Cluj în imagini

Sigmar Polke: Muzică de origine necunoscută

Data
Loc
Muzeul de Artă Cluj-Napoca

În perioada 7 Mai 2014 – 22 Iunie 2014, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca va avea loc expoziția de artă intitulată Sigmar Polke: Muzică de origine necunoscută.

Sigmar Polke (1941-2010) este unul dintre cei mai reprezentativi pictori germani ai secolului XX. Renumit reprezentant al „realismului capitalist“ a realizat o operă unică din multe puncte de vedere, preocuparea principală a artistului fiind relația dintre realitate și imagine, respectiv dintre artă și cotidian. Importanţa universală a operei sale rezultă şi din interesul pe care marile muzee şi galerii de artă ale lumii i l-au acordat de-a lungul timpului. Astfel, concomitent cu expoziţia de la Cluj, la Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA) este prezentată expoziţia retrospectivă Alibis: Sigmar Polke, 1963–2010.

Expoziţia Muzică de origine necunoscută cuprinde 40 de guașe realizate în anul 1996. Acestea oferă o imagine asupra unei opere unice atât pentru contextul cultural actual, cât și pentru Germania postbelică. Pentru Sigmar Polke fenomenele fizice controlate și cele incontrolabile joacă un rol important, astfel încât constantele schemelor sale de reprezentare se află într-un permanent dialog cu imprevizibilitatea fluidității culorii. În plus, imaginile dobândesc şi o notă poetică datorită unor titluri cu tentă absurdă, aceasta fiind o altă modalitate caracteristică prin care Sigmar Polke își transmite viziunea artistică.

Vernisajul expoziției va avea loc 7 Mai 2014, începând cu ora 18:00. Vor lua cuvântul Călin Stegerean, directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Fabian Mühlthaler, directorul Centrului Cultural German şi Judith Urban, Consulul Germaniei la Sibiu.

Vernisajul va fi urmat, începând cu ora 19:00, de o prezentare introductivă a operei lui Sigmar Polke, susţinută de către Wiebke Trunk, curator şi istoric de artă. Pe parcursul expoziţiei, Wiebke Trunk va susţine şi un workshop legat de opera artistului.

Evenimentul este organizat de Centrul Cultural German Cluj-Napoca în parteneriat cu Institutul pentru Relaţii Externe din Stuttgart (Institut für Auslandsbeziehungen).

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.