Sânziana şi Pepelea
- Comentarii
- 0
- Trackbacks
- 0
Marți, 18 Octombrie 2016, începând cu ora 19:00, Teatrul Naţional Lucian Blaga te invită la spectacolul de teatru intitulat Sânziana şi Pepelea de Vasile Alecsandri.
Regia: Alexandru Dabija. Scenografia: Cristian Rusu. Muzica originală: Ada Milea și Anca Hanu. Coregrafia: Florin Fieroiu. Asistent costume: Cătălina Chirilă. Asistent regie: Leta Popescu.
În distribuție: Adriana Băilescu, Patricia Brad, Ionuţ Caras, Cătălin Codreanu, Adrian Cucu, Miriam Cuibus, Cristian Grosu, Anca Hanu, Cătălin Herlo, Silvius Iorga, Radu Lărgeanu, Miron Maxim, Romina Merei, Angelica Nicoară, Dragoş Pop, Cristian Rigman, Matei Rotaru și Irina Wintze.
Vasile Alecsandri a scris feeria naţională în cinci acte Sânziana şi Pepelea în 1880. Concepută ca o operă eroi-comică, ca parodie, ori feerie a anotimpurilor, dar şi ca alegorie politică, piesa îmbină toate aceste planuri. Eroii lui Alecsandri sînt nişte anti-eroi nu numai prin raportare la modelul care a inspirat piesa – basmul popular – ci şi prin structura lor, după cum observă criticul Mircea Ghiţulescu. În ediţia îngrijită a volumului de teatru apărut la Editura Dacia din Cluj în 1986, la care a scris şi prefaţa, criticul îl caracteriza pe Alecsandri ca fiind un spirit moderat, care a caricaturizat cu măsură, a îmbinat planul real cu cel fantastic dovedindu-se un modernist avant la lettre pentru dramaturgia românească a timpului şi care a realizat o operă complexă de o certă polisemie prin posibilităţile foarte variate de interpretare pe care le oferă. Aceste multiple aspecte ale piesei sînt speculate inspirat de regizorul Alexandru Dabija, care transpune feeria lui Alecsandri într-un basm muzical în care personajele răsar ca indivizi cu contururi clare pentru ca în momentul următor să facă parte din masa compactă a mulţimii, ca un fel de zmeu cu mai multe capete. O Sânziană – cîntăreaţă şi un Pepelea – interpret din cimpoi, într-un amalgam de situaţii mustind de umor savuros, marca regizorului Alexabdru Dabija.
Durata spectacolului: două ore.