Orașul Cluj-Napoca

Ascultă!

Implică-te! Cluj în imagini

Musica Transilvanica 3

Data
Access
gratuit
Loc
Cluj-Napoca

Duminică, 2 Decembrie 2012, începând cu ora 19:30, la biserica Sfântul Mihail va avea loc concertul simfonic Musica Transilvanica 3.

Programul acestui concert se constituie ca un medalion muzical al compozitorului clujean: Georg Ruzitska (10 Iunie 1789 – 2 Decembrie 1869), datorită comemorării a 143. de ani de la trecerea în nefiinţă a acestuia.

Georg Ruzitska s-a născut la Viena într-o familie de muzicieni, iar ulterior a venit pe meleagurile noastre în calitate de profesor de muzică a familiei nobiliare Bánffy. Începând din anul 1819 s-a mutat la Cluj şi într-o perioadă relativ scurtă a devenit unul din actorii principali ai vieţii muzicale ale urbei. Mulţumită calităţilor deosebite de profesor şi organizator a evenimentelor muzicale, a fost desemnat director al Conservatorului de Muzică în anul 1835, funcţie pe care a păstrat-o cu succes până la sfârşitul vieţii.

Programul concertului Musica Transilvanica 3 se compune din două lucrări muzicale ample, după cum urmează:

  • Simfonia în re minor (1836) (Allegro appasionato – Andante – Scherzo -Finale);
  • Missa no. 2 in D (1840) (Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus, Agnus Dei).

Limbajul muzical al acestor lucrări se înscrie în tradiţia specifică a clasicismului vienez, însă unele elemente stilistice relevă o gândire proprie romantismului.

Cu participarea corului şi orchestrei de cameră Sfânt Cecilia. Solişti: Veress Orsolya, Mányoki Mária, Mihai Lazăr şi György Róbert. ConcertmaestruVincze-Dallos Csilla. Dirijor: Potyó István.

Eveniment organizat de Parohia romano-catolică Sfântul Mihail şi corul Sfânta Cecilia.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.