Orașul Cluj-Napoca

Gândește!

Implică-te! Cluj în imagini

moNUmente UITATE

Data
Access
gratuit
Loc
Cărturești Cluj-Napoca

În perioada 18 Aprilie 2011 -3 Mai 2011, Cărturești Cluj te invită să vizitezi expoziția de fotografie moNUmente UITATE

Detalii despre proiectul din spatele expoziţiei vor oferi două dintre coordonatoarele lui, Cristina Chira şi Anca Majaru, cu ocazia vernisajului care va avea loc luni, 18 Aprilie 2011, începând cu ora 18:00.

Proiectul moNUmenteUITATE îşi propune realizarea unei arhive de imagini şi informaţii despre reşedinţele nobiliare extraurbane din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş şi aducerea acestor monumente, astăzi aparent uitate, în atenţie publicului, în speranţa că destinul lor va fi deturnat şi ele vor fi salvate de la ruină şi dispariţie.

Expoziţia de la Cărtureşti prezintă un caleidoscop de imagini din arhiva proiectului, pe măsura diversităţii năucitoare a acestor construcţii, împrastiate în toata zona intracarpatică. Este vorba despre vaste ansambluri nobiliare datând din secolele XVII-XIX, aflate în zone rurale mai mult sau mai puţin accesibile, care au în centru palate impunătoare, de dimensiuni variabile şi stiluri din cele mai diferite, înconjurate de anexe (fortificaţii, grajduri, bucătării, grânare) şi de grădini şi parcuri cândva atent îngrijite.

Expropriate la începutul regimului comunist, aceste ansambluri au primit de cele mai multe ori întrebuinţări improprii, care au dus la deteriorarea lor, iar după 1989 multe dintre ele au fost lăsate în paragină. Din cele peste 300 de ansambluri nobiliare care au supravieţuit până în prezent, prea puţine se restaurează: acoperişuri prăbuşite, ce lasă cale liberă umezelii să se infiltreze în ziduri, clădiri dezbrăcate de tencuială, ziduri ţinându-se în picioare împotriva aşteptărilor. În mijlocul ruinei generale, răsar spectaculoase ancadramente de piatră, sculptate cu meşteşug cu secole în urmă, surprinzătoare tavane casetate din lemn sculptat, păstrându-se în vechi şcoli abandonate, picturi murale renascentiste, sobe împodobite cu blazoane si motive vegetale luxuriante, piese de mobila desperecheate. La acestea se adaugă arborii rari şi traseele aleilor din parcuri, serele din metal și sticlă înghițite de vegetație, lacurile și podurile șubrede, statuile pe care crește mușchiul. Nimic nu te pregătește pentru întâlnirea cu aceste opere de artă și fragmente de istorie, nici drumurile de țară, nici aspectul placid al satelor, care ignoră sau de multe ori ascunde prezența monumentului istoric.

Proiectul moNUmenteUITATE, initiat de dna. dr. prof. arh. Anca Bratuleanu în 2008, are la bază materialul fotografic adus de pe teren, prin finanţări proprii, de trei generaţii de studenţi ai Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”. Materialul şi expoziţia au fost organizate de Cristina Chira şi Anca Majaru (studente la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu), Irina Leca (studentă la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, secţia Istoria artei) şi Alexandra Stoica (absolventă în 2010 a Facultăţii de Arhitectură din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu). Proiectul se afla sub patronajul Departamentului de Istoria şi Teoria Arhiecturii şi Protecţia Patrimoniului din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.