Orașul Cluj-Napoca

Respectă!

Implică-te! Cluj în imagini

Moartea accidentală a unui anarhist

Data
Loc
Teatrul Național Lucian Blaga

Sâmbătă, 27 Octombrie 2012, începând cu ora 19:00, Teatrul Național Lucian Blaga Cluj-Napoca găzduiește musicalul rock Moartea accidentală a unui anarhist.

De Dario Fo
Traducerea Loredana Chircu
Adaptare text și regizor secund Daniel Ionescu
Regia Kemal Bașar
Coregrafia Hugo Wolff
Scenografia Mc Ranin
Light design Yuksel Aymaz

Distribuția
Maniacul: Sebastian Marina
Chestorul: Doru Presecan
Comisarul Bertozzo: Cătălin Mareș
Comisarul Sportiv: Adrian Anghel
Agentul 1: Garcia Mario Valdelvira
Agentul 2: Răzvan Vicoveanu
Jurnalista: Laura Voicu
Fetele Politiste: Lavinia Pop Coman, Lăcrămioara Bradoschi

Muzica live Trupa rock QUAS
Mogoșanu Daniel
Câmpeanu Nini
Popa Ioan Lucian

Prin ”Moartea accidentală a unui anarhist”, Kemal Bașar atrage atenția asupra libertății individului și manierei fasciste în care sunt guvernate în prezent statele, prin controlul autoritar al mediei și justiției: ”Uneori oamenii sunt întrebați: vreți libertate?! Atunci vă mai dăm puțină libertate și veți fi puțin mai liberi. În realitate nu există mai multă sau mai puțină libertate, ori ești liber ori nu! Mesajul scriitorului italian este foarte limpede la lectură, iar ceea ce vreau eu să subliniez în spectacolul de la Deva este că numai o presă și o justiție libere pot schimba lumea.„

Kemal Bașar creează o comedie muzicală ”pur umană” despre maniera ironică și superficialitatea cu care sunt privite întâmplările grave și impactul lor asupra omului.
”E un clișeu, dar în viața noastră atât de scurtă, politicienii creează probleme iar noi oamenii simpli avem de suferit”. – Kemal Bașar
Întrebat de ce a ales acest text, regizorul Kemal Bașar spune: ”Mă interesează foarte mult ce se întâmplă în jurul meu și din această cauză m-am oprit asupra acestui text care se mulează în totalitate cu ideile mele”.
Kemal Bașar, născut în 1963 în Ankara, a studiat la Universitatea Mimar Sinan, Conservatorul de Stat, secția teatru. Fost director artistic și director adjunct al Teatrului de Stat Ankara, regizorul și actorul Kemal Bașar activează în prezent în cadrul Teatrului Turc de Stat. Concomitent este consultant și director de festivaluri în ţări precum Rusia, Polonia, Grecia, Anglia, Olanda, Finlanda Austria. În România a coordonat Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu – ediţiile 2004, 2005, 2008, 2011. Joacă în producții de televiziune, traduce și predă la diverse școli de teatru.

Italianul Dario Fo primeşte Nobelul pentru Literatură, la vârsta de 71 de ani, pentru o operă controversată. Autorul a fost recompensat „pentru că, urmând tradiţia bufonilor de Curte medievali, ia în râs puterea, restituind demnitatea asupriţilor“.Cea mai apreciată lucrare scrisă şi regizată de Dario Fo rămâne însă „Morte accidentale di un anarchico” (1971), o lucrare inspirată de cazul real al „morţii accidentale” a activistului politic Giuseppe Pinelli, survenită la Comisariatul de poliţie din Milano, în circumstanţe neclare, în decembrie1969.

În ciuda tuturor controverselor şi a presiunilor, spectacolele lui Dario Fo s-au jucat pe numeroase scene din întreaga lume, autorul continuând să abordeze cele mai arzătoare subiecte politice, sociale şi religioase ale prezentului.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.